Attractieve dag - Wie op zondag 10 april zich meldde bij het Volkstuinencomplex De Bommesee zag als eerste een allerliefste dame die de bezoekers ontving met haar standje waar ze allerlei attributen voor in en om de tuin verkocht.

 

De sfeer was daarmee direct gezet want je kreeg direct zin om je inrichting van je tuin direct om te gooien.

Het heet een Stekkenbeurs te zijn maar er zijn veel meer dingetjes te koop. Van bloemstukjes tot complete kunstwerken werden aangeboden. De alleraardigste dames deden hun best om het publiek zoveel mogelijk op hun waren te attenderen. En deze fraaie kleurige stukjes kon je gewoonweg niet negeren.

Maar het gaat natuurlijk om de stekjes en de planten. Juist op deze ‘beurs’ kun je planten vinden die totaal ‘onbekend’ zijn in onze streken en dat is precies wat de stekjesmarkt op De Bommesee nu zo uniek maakt. Al vanaf vroeg in de ochtend is het ene komen en gaan van mensen die iets van hun gading zoeken en vinden.

Het is altijd leuk om mensen langs de kraampjes te zien lopen. Vol aandacht kijken ze naar dat ene plantje. Hoewel, … dat andere plantje is ook wel erg leuk. Weet je wat, doe ze allebei maar. Het zijn van die voorspelbare worstelingen maar menig bezoeker gaat met meer weg dat ze tevoren gepland hadden.

Het leuke van deze markt is dat de kraamhouders nog de tijd nemen om hun klanten uitvoerig te woord te staan. Het zijn tenslotte zelf ook fervente tuiniers en ze geven hun kennis en ervaring graag door aan het winkelende publiek. Dis is nu echt zo’n ouderwetse markt waar je ‘gulden nog een daalder waard is’.

Het weer was prachtig en het zonnetje hiel om eens lekker langs al die kraampjes te paraderen, en vaak nog een keer om er zeker van te zijn dat je niks gemist had. Dan hoort daar natuurlijk ook een praatje bij en je zag dan ook vaak dat mensen gezellig keuvelden en zich absoluut geen haast maakten.

Ook het winkeltje van de Bommesee kende een grote aanloop. Je moest af en toe gewoon wachten om binnen te kunnen komen. Gelukkig leidden dit soort files niet tot ongelukken en bleef het aangenaam gezellig. Er zal deze week beslist in heel wat tuintjes gespit en gegraven, opgehangen en gebouwd worden.

“We hebben alles bij hoor en nu met het brommertje rap naar huis.” Klonk het vrolijk toen de vrouw des huizes achterop de scooter klom. De tassen met planten in beide handen en zo werd de winst van deze dag naar huis gebracht. De brede grijns toonde wel aan dat hun missie in ieder geval geslaagd was.

Ik had deze man zijn auto zien parkeren en met een mandje richting de stekkenmarkt zien gaan. Een half uurtje later begaf hij zich weer richting voiture. Het mandje was gevuld en ook hij had duidelijk zijn gading gevonden. Zo zag je veel mensen met kleine of groter manden en tassen van de markt afkomen.

Al bij al was de aanloop goed deze zondag. Zelfs hele gezinnen kwamen hier iets leuks voor de tuin zoeken. Dan is het weer een mazzeltje dat het over twee weken weer en tuinmarkt hier op Bommesee is. En zoals inmiddels de traditie aangeeft zal het weer lekker druk en gezellig worden. Wie dus afgelopen zondag gemist heeft moet absoluut de volgende keer er bij zijn.