Het belooft zaterdag 19 maart een spektakel te worden op elke locatie van Tante Louise – Vivensis als De Twist gedanst wordt.

 

 

Het was Sjaak de Winter, de locatiemanager van de Stuijvenburgh, die mij dit bericht bracht en dat vraagt natuurlijk om een nadere uitleg en ik vraag hem dan ook waar deze actie vandaan komt? Er komt een duidelijk antwoord:”Deze actie is gericht op het meer bewegen door ouderen, het is momenteel veel in de aandacht omdat blijkt dat in Nederland ouderen niet veel meer dan een half uur bewegen per dag. Dat kun je je niet voorstellen, maar dat is onderzocht door o.a. professor Eric Scherder; hij is de man die een voorvechter is voor meer bewegen, omdat dat je hersenfuncties verbeterd, dus voor ieder mens belangrijk om meer matig intensief te bewegen. De twist is een poging om bewegen binnen en buiten Tante Louise op de kaart te zetten. Wij zijn er zeker de laatste jaren meer aandacht op gaan vestigen om ouderen meer in beweging te laten komen. We hebben daarvoor speciaal beweegagogen aangenomen om onderzoek te doen naar het beweegpatroon van ouderen en om er programma's voor te maken samen met de zorg om te komen tot een actiever patroon van bewegen in onze stichting.”

 

Ik verneem van Sjaak hoe belangrijk zij het vinden dat bewegen voor ouderen belangrijk is. Zelf hebben ze al behoorlijk onderzoek gedaan met als voortrekker de paramedische dienst. Maar men wil ook landelijk aandacht vragen voor dit probleem middels deze actie. Medewerkers, familieleden, vrijwilligers, iedereen ondersteunt deze actie.

 

Elke locatie van Tante Louise doet mee: van noord tot zuid zal er om 11:00 uur op 19 maart de twist gedanst worden en worden de mensen geteld boven de 80 die de twist meedoen: dit is de recordpoging, Notaris Fikkers zal daarop toezien. Via de studio in Moermont wil men een live verbinding met alle locaties.

 

Ik vraag Sjaak wat zijn verwachtingen zijn van deze dag? “We zijn inmiddels aan het oefenen om de spieren wat los te krijgen en hebben al 3 x geoefend, de dag zelf zullen ook kinderen meedansen om de zaak nog leuker te maken. Niet iedereen vind het leuk, maar de meeste ouderen dansen er lustig op los. Dit is zo prachtig om te zien. Ook al zitten ze in een rolstoel dat maakt niet uit iedereen kan bewegen.”

 

Middels deze boodschap wil Tante Louise meer uitdragen en extra onderstrepen dat meer bewegen belangrijk is. Trouwens, behalve eerder genoemden doen ook het CKB middels een kinderdansgroep en een school in de buurt mee aan deze actie.

 

 

Graag wil ik weten van Sjaak wanneer deze actie nu geslaagd is? Het antwoord komt met een glimlach:”Hij is nu al geslaagd want bij de voorbereidingen hebben we behalve de twist ook nog een thema voor het vervolg, Stuijvenburgh is dan in flower power gekleed, andere locaties hebben de 80's de jazz--de rock en roll, zo heeft iedere locatie een ander thema gekozen. In deze voorbereidingen hebben we al veel plezier gehad, en natuurlijk willen we met zijn allen in het Guinness Book of records komen.”