De Teerkamer biedt je een geweldig zicht op De Grote Markt. Waar kun je beter zitten om de Intocht aan je voorbij te laten komen?

 

Het zijn van die momenten dat het maar goed is dat De Grote Markt zo gróót is! Toen Prins Nillis III z’n opwachting maakte om eindelijk de sleutel van de stad in ontvangst te nemen, verzamelde zich zowat elke krab van groot tot klein hier om het begin van de officiële Vastenavend mee te maken. De Intocht is dan ook altijd een trekker van jewelste.

 

Vanuit de hoogste verdieping van de Teerkamer had je een geweldig overzicht. Zo kon je zien hoe jonge dames maar niet konden wachten hoe de Prins op de Markt zou aankomen, dan konden ze tenminste eindelijk aan het dweilen gaan en wie weet welke knappe jongens je dan wel tegen het lijf kon lopen?

Als de bandjes vanuit de kant van het station aan je voorbij komen dan weet je dat het grote moment nadert. Als je dan in het publiek staat valt gelijk op hoeveel dweilbandjes we wel niet hebben. De ene na de andere ‘leut’óóp’ kwam voorbij om het publiek op te warmen voor de komst van de n’óóg’eid’.

Zelfs Burgemeester Petter kon niet wachten op de komst van de Prins. Hij stond al dansend op het podium te genieten van al die bandjes vol leutigheid. Hij heeft het al meegemaakt dus was hij volop voorbereid om de sleutel van de stad voor vier dagen uit handen te geven. Het blijft altijd leuk om een dansende burgemeester op het podium te zien.

Ze noemen zichzelf Kakefonie d’Opeloze en ze bestaan dit jaar precies 4 x 11 jaar en dat is natuurlijk een grandioos jubileum. Aan alles is deze Vastenavend te merken dat ze dit bijzondere jaar vieren. De getallen op de gróótste tutters van de band schreeuwen dit van alle daken. En toevallig is dit ook één van de meest spraakmakende dweilbands van het Krabbegat dus leutige muziek is een vanzelfsprekendheid.

Het is elke dag afscheid nemen voor Wally Sep, alias Steketee. De tocht van het Station met in zijn zog al die kleine Steketees moet een ware triomftocht voor deze gezagsdrager zijn. Echter ook een tocht met ene traan, maar des te harder werd hij door het publiek toegejuicht. Nog één keer hun Steketee.

Het is één van de traditionele invullingen van elke tocht tijdens het Vastenavendfeest: Spuit Ellef. Waar dit vehikel ook verschijnt, het brengt een hele brede grijns op het gezicht van elke krab. Als jong kreukeltje droom je er van om een keer op deze rooie leut-brandweerauto te zitten en zelf de confetti door alle open ramen en over het publiek te spuiten.

Burgemeester Petter verwelkomde de Prins en zijn gevolg van harte in het Krabbegat. En dan was het tijd, er viel een stilte voor dit jaarlijkse moment waar elke krab naarstig naar uitkijkt: de overhandiging van de Sleutel van de stad waarmee de Prins voor vier dagen vol leut de Burgemeester van het Krabbegat wordt.

Yesss, het is zover, het is eindelijk echt Vastenavend. Drie weken vol leut vanaf het Neuzenbal leiden tot dit speciale moment dat in iedereen in vol ornaat de straten mag vullen. Het is niet voor niks een moment om met recht ’t Dumke aan oe Neus te zetten en het luidkeels uit te roepen: Het is Vastenavend!!