Het Markiezenhof in Bergen op Zoom is vanaf 21 januari ook digitaal te bekijken dankzij Google Art Project, onderdeel van het Google Cultural Institute.

 

Deze service van Google, waar naast internationale musea ook diverse grote Nederlandse musea aan deelnemen, maakt het mogelijk om musea en galeries van binnen te bekijken via de bekende Street View techniek. Google benaderde het Markiezenhof hiervoor, waarna met behulp van Google’s technologie door een trolley, een soort karretje met 360 graden camera’s erop, in de mooiste ruimten van het stadspaleis Street View opnamen werden gemaakt. Ook het monumentale gebouw zelf met zijn binnenplaatsen werden vastgelegd.

 

Street View

De opnamen werden verrijkt met afbeeldingen van hoge kwaliteit en details over de collectie van het museum, waardoor het nu bijvoorbeeld mogelijk is vanuit Street View gedetailleerd in te zoomen op de Christoffelschouw of het bekende miniatuurschilderij van de Grote Markt in 1580 door Hans Bol. Via google.com/culturalinstitute zijn de beelden en de Street View opnamen te bekijken.

 

Verleden

Kenny de Vilder, medewerker communicatie bij het Cultuurbedrijf Bergen op Zoom waar het Markiezenhof sinds juli 2015 deel van uitmaakt: “Het was een mooie kans voor ons om mee te doen met het Google Art Project. Bezoekers uit binnen- en buitenland kunnen een groot deel van ons museum en de collectie nu thuis bekijken. Google heeft prachtig vastgelegd wat het museum te bieden heeft, dat nodigt enorm uit om zelf eens te gaan kijken op de locatie. Daarnaast zorgen we hier ook mee dat het rijke verleden van Bergen op zoom internationaal meer bekendheid krijgt”.

 

Museumbezoek

Bang dat bezoekers nu niet meer naar het museum hoeven te komen doordat veel thuis is te bekijken, is de Vilder niet: “Juist niet! We hebben tal van tijdelijke evenementen en tentoonstellingen, die niet zijn vastgelegd door Google omdat zij alleen de vaste collectie en het gebouw in beeld hebben gebracht. Daarnaast zien de ruimten en objecten er prachtig uit vanaf je beeldscherm, maar als je er zelf voor staat, zijn ze toch nog veel mooier. De sfeer en het gevoel van een offline museumbezoek, dat kan je alleen maar zelf ervaren”.