Het Conterscherp, vernoem deze naam en het hart van elke rechtgeaarde krab staat in vuur en vlam.

 

Het is immers het mekka van de bouwkoten waar de meest prachtige vehikels voor de grote optocht op dinsdagmiddag van de Vastenavend worden gebouwd. zondag 10 januari 2016 hielden een aantal bouwkoten open dag en dus was dit het juiste moment om een kijkje in de bouwkeuken te werpen.

De deuren waren wagenwijd geopend zodat elke bezoeker al van verre de contouren van de nieuwe bouwsels konden bewonderen. Hoe dichter bij je kwam, des te meer details kon je in je opnemen. Het was dan ook niet voor niets dat je groepjes mensen aantrof die zich stonden te verbazen over al deze kunstige bedenksels.

Het mooie op zo’n open dag is dat je de mensen aan het werk ziet. Zo krijg je inzicht in het proces van totstandkoming van zo’n wagen. Meestal zie je op dit soort dagen dat ook kinderen zich vergapen in al deze wonderlijke bouwsels. En dat is mooi nieuws want wie weet bevinden zich onder deze kids wel de toekomstige bouwers.

Aan elke wagen, of voor elke loopgroep zijn er losse onderdelen als koppen en andere attributen. Deze worden als het effe kan buiten geparkeerd zodat de mannen en vrouwen binnen in de bouwkoten meer beweegruimte hebben. Voor de bezoekers is dat goed nieuws want zo kon je op je gemak deze details bekijken.

Het leuke van zo’n open dag is dat de bouwers volop de tijd nemen om tekst en uitleg te geven over hun bouwwonderen. Zo kun je allerlei detail vragen stellen en wordt er dikwijls oook wat licht geschenen op de achtergrond en de ideeën achter zo’n gerijke. Dat maakt het een aangename middag die het Vastenavendvuurtje alvast wat opsteekt.

Ook bij B.C. De Watertore stonden de deuren open. Als niet ingewijde zou je haast schrikken. Het is immers nog maar een maandje voordat de optocht plaats vindt maar het ziet er uit dat alsof er heel veel moet gebeuren. “We zitten wel op schema hoor, de laatste weken ga je afronden. Maar we hebben al veel op de schappen klaar liggen.” Weet één van de bouwers me te vertellen.

Geheel gestript van omhulsel kun je eens zien wat voor een chassis er onder zo’n wagen zit. Aangezien deze wagen van B.C. De Watertore zo’n 10 meter lang wordt, vier meter breed en maar liefst negen meter hoog, is het wel voor te stellen dat het onderstel zo zwaar uitgevoerd moet worden.

Al die diverse koppen brengen een brede glimlach op je gezicht. Altijd zit er wel een knipoog verstopt in zo’n ‘portret’. Eigenlijk zou je eens moeten tellen hoeveel koppen er in totaal in zo’n optocht te bewonderen zijn; kleurrijk, divers en dikwijls met een kwinkslag naar de politiek of de gebeurtenissen van het afgelopen jaar.

De bouwers vinden zo’n dag altijd erg leuk. “We krijgen de kans om de mensen uit te leggen hoe zo’n bouw nu in elkaar steekt en wat we met onze wagen nu bedoelen.” En die uitleg vind je werkelijk bij elk bouwkot. De mensen laten zich dan ook graag een en ander uitleggen.

Het wonderlijke van zo’n Open Dag is dat je de meest wonderlijke creaties te zien krijgt. Het toont de inventiviteit van al die bouwclubs die een heel jaar bezig zijn om ons allen een wonderlijke optocht voor te schotelen. Wat dat betreft; hulde aan al die bouwers.