Al vroeg op de zaterdagmiddag werden de gemoederen op de Grote Markt behoorlijk opgezweept door een sambaband uit Breda genaamd: Maisquenada.

 

Dat was maar goed ook want menig voetje stond al te trappelen om deel te nemen aan de tweede Santarun nadat de eerste editie in 2014 al een groot succes was gebleken.

Mannen en vrouwen, jongens en meisjes hadden zich in een rood Kerstmannenpak gehesen om deze leutige sportieve Santarun mee te beleven. De meesten hadden zich dan ook in complete groepen ingeschreven onder het motto: Samen beleven is dubbel feest. Zo kleurde langzaam de hele markt rood en wit. Evenals vorig jaar zou de run afgeschoten worden met een heus kanon. Dus was er wederom ruimte voor een schuttersgilde die een vervaarlijk kanon voor reden. Er werd een stuk van het marktplein afgezet want enige afstand van het luidruchtige gevaarte was wel gewenst ter bescherming van de oortjes.

Niemand minder dat sporticoon Rico Verhoeven was gevraagd om de Santarun van start te schieten. De onlangs verdedigde wereldkampioensgordel had deze in Bergen op Zoom geboren atleet nonchalant over de schouder hangen. Al bij zijn opkomst op de Grote Markt was duidelijk hoe populair Rico was want iedereen wilde met hem op de foto.

Het was een gekkenhuis op het Bergse plein. Vorig jaar was al gebleken dat er veel volk op dit evenement afkwam, maar wellicht deed het aanwezig zijn van wereldkampioen kickboxen Rico Verhoeven een extra duit in het zakje. Daarbij waren er ook dit jaar weer heel veel Kerstmannen en kerstvrouwen die aan de Santarun deel namen. Deelnemers van alle leeftijden verzamelden zich in het hart van Bergen op Zoom. De groepen ‘santa’s’ lieten zich dan ook horen en zien en dat werd nadrukkelijk door opa’s en oma’s, vaders en moeders, andere familieleden en vrienden op de foto vastgelegd. Ze waren er klaar voor; laat Rico maar afschieten.

Binnen in de tent van de ijsbaan hoorde je de laatste aanmoedigingen van Rico Verhoeven die de deelnemende santa’s had meegenomen in een opzwepende opwarming. Aan de ingang van de tent verzamelden zich de eerste ongeduldige lopers al. Ook het publiek vond het tijd; laat dat startschot maar komen.

Dan was het zo ver, een daverend kanonschot luidde het begin van deze tweede Santarun in. Terwijl de oren nog na-tuuterden en de kruitdamp nog over het plein hing ging de massa Santa’s van start. Luidkeels aangemoedigd door het massaal aanwezige publiek ging de een na de ander van start met en big smile op zijn of haar gezicht.

Zoveel vrolijke gezichten in een Kerstman uitdossing bracht bij alle aanwezigen een lach. Hard rennend, buitelend of wandelend kwam de ene na de andere groep uit de tent om op pad te gaan om deze Santarun tot een nieuw succes te maken. Aan de opkomst van deelnemers, publiek en wereldkampioen Rico Verhoeven heeft het niet gelegen.