Op 5 mei viert Nederland de bevrijding. Inderdaad destijds een heuglijke dag die een eind maakte aan jarenlange ellende en persoonlijke drama’s.
Inmiddels is dat alweer 65 jaar geleden, en steeds minder mensen die deze zwarte periode daadwerkelijk hebben meegemaakt zijn nog in leven.

Daarmee dreigt ook de herinnering verloren te gaan. Immers, wie van de jongere garde beleeft bevrijdingsdag nog zo intensief als het ‘vroeger’ beleefd werd? En terwijl er toch uit deze periode de nodige lessen te leren zijn, en die zeer zeker op de tijd van nu van toepassing zijn. Intolerantie ten opzichte van bepaalde bevolkingsgroepen, uitsluitingen en vooral het kiezen van eigen volk eerst kan tot gevaarlijke gevolgen leiden als we niet waakzaam blijven voor uitwassen. Nooit mogen we vergeten dat vreemden vanuit een ander werelddeel op kwamen draven om ons te bevrijden nadat een gevaarlijke gek voor zichzelf had uitgemaakt hoe de wereld er uit moest zien. En die gek deed dat zonder overleg met anderen, zonder inspraak van derden, slechts oog voor het eigen idee. Dat de Canadezen alleen al tijdens de bevrijding van Nederland tijdens 9 maanden zo’n 7.600 mensen verloren, en in totaal 42.000 doden telden zegt al iets over de heftigheid van de 2e wereldoorlog. Het totaal aantal slachtoffers ligt ergens tussen de 50 en 70 miljoen, waarvan ongeveer tweederde burgers waren. En dat alles in slechts een slordige 6 jaren. Het is een slachting zoals nooit voor was gekomen. Er zijn genoeg lessen te leren om te voorkomen dat iets dergelijks zich ooit weer voor doet.
Daarom ook kan en mag een dag als 5 mei nooit zo maar een doorsnee dag worden. Het is en blijft een dag om te herinneren, en eens stil te staan bij wat er allemaal fout ging.
Kijk naar de foto’s en sta eens even stil bij onze geschiedenis.