Ans Goorden  wist ons weer op twee voorstellingen te wijzen.

 

De Klucht van De Koe (Bredero) met o.a. Vastert van Aardenne >
Dinsdag 10 november 20:00 in De Maagd.

Extra: gratis inleiding door Vastert van Aardenne 19:00

THEATERGROEP DE KALE

Voorstelling: De Klucht Van De Koe

Bredero schreef zijn bekende Klucht van de Koe in 1612. Ruim vier eeuwen later speelt Theatergroep De Kale op basis van de oorspronkelijk tekst een sprankelende en toegankelijke versie van deze klassieker van de Nederlandse toneelliteratuur.

De Kale houdt zich al jaren bezig met de 17de eeuwse toneelteksten en speelde eerder onder andere De Klucht van de Molenaar en Warenar. De spelers kunnen met recht meesters op dit terrein genoemd worden. Met hun beeldende spel en en een fantasievolle vormgeving brengen ze de Gouden Eeuw met hun voorstellingen een beetje dichterbij.

In De Klucht van de Koe gaat het vooral om de goedgelovigheid van Boer Dirk. Wanneer een vreemdeling bij hem aanklopt, geeft hij hem zeer gastvrij onderdak. Dat had hij beter niet kunnen doen. Door een ingenieuze list zorgt deze oplichter er namelijk voor dat de boer zonder argwaan zijn eigen koe gaat verkopen en de opbrengst aan de dief geeft. Ook leren we twee andere figuren kennen met hun eigen tekortkoming. De inhalige waardin Giertje neemt het niet zo nauw met de eerlijkheid door haar gasten te veel te laten betalen, terwijl een vrijbuiter louter zijn eigen lustgevoelens najaagt. Beiden kunnen geen maat houden en blijken naïef. Het loopt voor hen dan ook niet goed af...

Gerbrand Adriaensz. Bredero werd op 16 maart 1585 in Amsterdam geboren en is daar op 23 augustus 1618 gestorven. Hij heeft nooit ergens anders gewoond en kan met recht een ras Amsterdammer worden genoemd. Al zijn komische toneelwerken spelen zich in Amsterdam af. Door de heerlijke personages die hij met zijn taal weet te creëren, laat hij het Amsterdam van zijn tijd voor ons herleven.

Het is mogelijk om vóór de voorstelling een voorbespreking te verzorgen.

Middelbare scholieren
De voorstelling is aantrekkelijk voor een algemeen publiek vanaf ca 14 jaar. Voor middelbare scholieren (HAVO/VWO 3/4/5/6) is de voorstelling zeer geschikt! Het is mogelijk de voorstelling twee keer op één dag te spelen (bijvoorbeeld ’s middags een schoolvoorstelling en ’s avonds een openbare). De acteurs kunnen van tevoren een gastles op de scholen komen geven. Hierin vertellen zij over de Gouden Eeuw, over het theater in die tijd en over Bredero. Verder wordt er met de leerlingen een scène uit het stuk gelezen en die soms ook door de leerlingen wordt gespeeld!

Over De Klucht van de Molenaar schreef de pers:
- De voorstelling is een feest! Hoe rijk was het Nederlands toen en hoe goed hebben de acteurs van De Kale die taal weergegeven. (NRC)
- Geen lettergreep en geen betekenis van het Bredero-idioom gaat verloren... ronduit verrukkelijk... (Trouw)
- Als je de taal zo gebruikt als Theatergroep De Kale in De Klucht van de Molenaar doet, dan speel je meer dan alleen maar een klassieker uit de Nederlandse literatuur. Je vertegenwoordigt dan het literaire erfgoed vanuit een toneelvisie die terecht veel respect afdwingt bij het publiek. (Friesch Dagblad)
- Dichter bij 1613 en Bredero kun je niet komen! (Leeuwarder Courant)
- Theatergroep De Kale verplaatst dit geestige verhaal van de schouwburg naar de openlucht, het ideale landelijke decor met een molen op de achtergrond... Een sprankelende voorstelling in de ideale bezetting. Dat de oorspronkelijke oud-hollandse dialogen na 400 jaar als een gek werken, tekent het beeldend vermogen van het kwartet acteurs! (Dagblad v/h Noorden)

Nog enkele quotes:
- Thomas Rosenboom: "Ik heb intens genoten. Ik ken geen enkele theatergroep die doet wat De Kale doet".
- Herman Pleij: "Fenomenale vondsten van De Kale bij deze hilarische klucht uit ons rijke toneelverleden. Bredero zelf zou schateren van het lachen om deze opvoering".

 

THEATERGROEP DE KALE

De Klucht Van De Koe

 

Een klassieker van de Nederlandse toneelliteratuur uit 1612 wordt ruim vier eeuwen later gespeeld door Theatergroep De Kale op basis van de oorspronkelijk tekst. Met hun beeldende spel en een fantasievolle vormgeving brengen ze de Gouden Eeuw een beetje meer dichterbij. In De Klucht van de Koe gaat het om de goedgelovigheid van Boer Dirk. Wanneer een vreemdeling bij hem aanklopt, geeft hij hem zeer gastvrij onderdak. Door een ingenieuze list zorgt deze oplichter ervoor dat de boer zonder argwaan zijn eigen koe gaat verkopen en de opbrengst aan de dief geeft. Ook leren we twee andere figuren kennen met hun eigen tekortkoming. Beiden kunnen geen maat houden en blijken naïef. Het loopt voor hen dan ook niet goed af...

 

www.theatergroepdekale.com

 

The Analogues – Magical Mystery Tour LIVE! >
Donderdag 12 november 20:00 in De Maagd

1              Beatles-album Magical Mystery Tour in theaters

Vrijdagavond vindt de première plaats van de Magical Mystery Tour van de band The Analogues in De Goudse Schouwburg. De theatertournee met nummers van The Beatles eindigt in januari in Carré.

In de Nederlandse theaters weerklinkt het geluid van het Beatles-album Magical Mystery Tour. Het zijn nummers uit 1967 die The Beatles zelf nooit live op het podium hebben uitgevoerd. Bijna vijftig jaar later doen The Analogues het alsnog.

The Analogues hebben een grote collectie vintage instrumenten van over de hele wereld verzameld om klassiekers als Strawberry Fields Forever, Penny Lane, I Am the Walrus en All You Need is Love live in de theaters ten gehore te brengen. Denk aan zeldzame gitaren uit de jaren zestig, maar ook aan orgels van dezelfde makelij als de exemplaren die destijds in de Abbey Road Studios in Londen stonden.

Alle instrumenten zijn nodig om het complexe studiogeluid van The Beatles op originele wijze te evenaren, legt bassist Bart van Poppel van The Analogues uit.

"In 1967 traden The Beatles al een jaar niet meer op. In de studio konden ze de gekste dingen verzinnen. Ze waren erg experimenteel ingesteld en grepen alles aan om hun muziek te verrijken. Wij zijn zo gek om dat met behulp van strijkers en blazers live te reproduceren. Dat is technisch ongelooflijk ingewikkeld met zoveel instrumenten."

2              Vintage

Moderne en digitale muziekinstrumenten als een keyboard komen er niet aan te pas. '’Door instrumenten van toen te gebruiken, klinkt het beter en meer als The Beatles’’, zegt Van Poppel.

The Analogues spelen op tien vintage orgels en 25 oude gitaren en een echte piano, naast blokfluiten en mondharmonica’s. Voor het ene geluid van de brandweerbel uit Penny Lane kochten ze een buisklok die identiek is aan het originele exemplaar die The Beatles gebruikten.

3              Abbey Road Studios

In de Verenigde Staten vonden The Analogues vorig jaar een Lowrey Heritage Deluxe, gelijk aan het grote orgel in Abbey Road Studios waarop The Beatles Lucy In The Sky With Diamonds speelden. "Die vind je gewoon nergens meer. Het orgel is een halfjaar bij de reparateur geweest, er zaten twee muizennesten in, maar klinkt weer als vanouds."

The Analogues zijn geen lookalikes, het gaat de band puur om de muziek. "We onderscheiden ons van andere tributebands door de muziek exáct na te spelen. Daarmee overdonderen we mensen die de plaat vaak als hun broekzak kennen.”

Tijdens de komende theatertournee doen The Analogues dertig theaters aan. De bedoeling van de band is om vanaf volgend jaar andere studioalbums live ten gehore te brengen, Sgt. Pepper bijvoorbeeld of The White Album.