Een folkfestival, maar dan in de intieme sfeer van het theater: dat is Folk Experience.

 

Op vrijdag 13 november wordt het publiek een hele avond in De Maagd ondergedompeld in folk uit vele landen. Er zijn drie optredens in de zaal (de eerste begint om 19:30) met als hoofdacts: Wör en New Eaden. In de foyer zijn er tussendoor muzieksessies rond de tafel met dansworkshops en diverse presentaties. Ook de catering is aangepast aan de folk. Je kunt zelfs bij je tickets een Iers buffet in De Maagd boeken met live muziek. Meer info op www.demaagd.nl

Als je aan een folkfestival denkt dan zie je enorme zalen en tenten voor je. Maar het kan net zo goed in een theater, toch zeker in De Maagd waar zaal en foyers zich prima lenen voor de mix van optredens en randactiviteiten die bij zo’n festival horen. Omdat heel wat zintuigen geprikkeld worden kreeg deze de naam Folk Experience. 

Programma

 

Om 19:30 begint het zaalprogramma met een optreden van Cool McFinn. Deze Bergse formatie zorgt samen met de Ierse dansers van het CKB voor een verrassende warming-up. Een half uur lang krijgt het publiek opzwepende tunes, ballads en pubsongs.

De eerste hoofdact is Wör uit Antwerpen. Deze jonge artiesten nemen je vanaf 20:30 mee Back to the ... 1780’s.  Wör pompt nieuwe energie in melodieën uit het Vlaanderen van de 18e eeuw met frisse, swingende arrangementen en traditionele - naast moderne instrumenten. Ze hebben net een nieuwe CD uit. www.wearewor.com
De tweede hoofdact begint rond 21:45 met een optreden van New Eaden. Deze folkband mixt passievolle (meerstemmige) songs en virtuoos spel op allerlei instrumenten. De artiesten brengen eigen muziek met Keltische invloeden, maar ook Americana, Balkan en Gipsy.

Foyeracts
Na elk zaaloptreden gaat de muziek in de foyer gewoon door. Net als in een Ierse pub of bij hun thuishonk café ’t Heuvelzicht in Essen, spelen tien muzikanten rond de tafel. Hun repertoire is een levendige mix van Vlaamse en Bretonse muziek, maar ook Iers en Schots komt voorbij. Ze brengen twee voordansers mee die samen met het publiek de dansen doen die bij deze muziek hoort. Deze laagdrempelige workshop noemen ze in België Bal Folk. Tijdens de Afterparty voegen meer muzikanten zich bij de Belgen zodat er spontaan een Folk Battle ontstaat waarbij iedereen muzikaal uitgedaagd wordt en het publiek vanzelf gaat meeklappen of dansen.

In de foyer is er ook een presentatie van The Celtic Shop, een demonstratie van Werkplaats Draailier en een Ierse foto expositie van Will Gorissen die de mystieke sfeer van Ierland goed weet te vangen.

Ierse en Vlaamse Catering

Om alle zintuigen aan bod te laten komen zijn heeft De Maagd ook de pauze- en nagenietarrangementen aan het thema aangepast. Het publiek kan dus rekenen op Ierse en Vlaamse bieren  met bijpassende hapjes. De Folk Experience begint al om 17:30 met een Iers buffet en live muziek (aan tafel) van Cool McFinn.

 

 

Meer info over de voorstelling en de kaartverkoop op www.demaagd.nl