Bayern in Bergen op Zoom: Die Oktober Bierfesten verworden tot een Bergs BoZtoberfest.

 

 

Het was al vroeg druk bij de entree van de immense tent op de Grote Markt te Bergen op Zoom. De kleding van de bezoekers liet geen enkele twijfel aan het thema van deze avond: een zinderend  Duits Oktoberfest. Of zoals de organisatie het heeft omgedoopt: het BoZtoberfest.

Romano Groffen is één van de organisatoren van dit inmiddels stikbekende Bergse evenement. “Zowel gisteren als vandaag waren al enorm snel uitverkocht en je ziet het is hartstikke gezellig.” Hij toont een brede grijns als hij toevoegt:”En morgen ook natuurlijk.” Waarop hij verwijst naar de zondagmiddag als de tent sowieso vrij toegankelijk is voor iedereen.

Het BoZtoberfest is een typisch bierfeest waarbij lol beleven voorop staat. Het publiek gaat van jong tot middeloud en toont stelletjes, groepjes vrienden en vriendinnen of hele gezelschappen. Als het om drinken gaat wordt er niet meer naar kleine glaasjes omgekeken; het zijn stoere pullen waar iedereen zich aan waagt.

De Palemiger Spatzen, dat is de naam van de band die deze zaterdag tot grote hoogten moet stuwen. Het blijkt geen enkel probleem als na enkele tonen de zaal al massaal inhaakt en het feestje duidelijk nu echt van start gaat. De band bestaat al 25 jaar en heeft overal zijn sporen achtergelaten met de typische volksmuziek die zij steevast met een modern jasje weten te overgieten.

Dirndls en Lederhosen, je zag ze overal. Ik sprak iemand van de beveiliging en ook hij beaamde dat deze editie werkelijk haast iedereen zich in traditionele kledij hees. “Het is nu zo dat je haast voor gek loopt als je je niet in deze kleding vertoont. Het is heel normaal en het maakt deel uit van dit feest.”

De serveersters zijn ware ‘duvelstoejagers’ die soms wel met 10 tot 12 van die grote pullen bier tegelijk door de grote tent lopen. Zo wordt een groep in één keer bediend. Evenzo ruimen ze gelijk weer de lege glazen van de tafels. En in de speciale dirndls zien ze er nog spectaculair uit ook natuurlijk.

Wat je steevast ziet op dit soort feestjes is dat er hele groepjes op stap gaan zonder dat de wederhelft er is. Zo zie je groepjes dames of groepjes heren die juist zo’n soort avond uitkiezen om eens lekker met de vrienden op stap te gaan. Effe lekker weg van de waan van de dag.

Bij binnenkomst was er een bijzonder charmant ontvangst comité dat zich om de bezoekers bekommerde. Kijk dat zijn de appetijtelijke binnenkomsten die je elke dag wel wilt en het zorgt er direct voor dat de stemming er in zit. Bierfest, jetzt gehts loss!!

Ook deze editie van het BoZtoberfest was weer een geweldige en feestelijke inluiding van de maand oktober en het laatste kwartaal van het jaar.  De ambiance was gezellig en de vrolijke lachende en zingende koppies vertellen voldoende over het succes dat BoZtoberfest heet. Volgend jaar weer?