Op 7 november aanstaande om stipt 12:00 uur kunnen vrienden, familie en belangstellenden zich melden in de Hofzaal van het Markiezenhof te Bergen op Zoom voor een jaarlijkse heuglijke gebeurtenis: de uitreiking van de Sakko Prijs voor Kunsten en Letteren.

 

De Laureaat zoals dat zo mooi heet, ofwel de trotse winnaar, is een bekende kunstschilder uit het Bergse: Rick Lelieveld. Wie kent niet zijn Vastenavend taferelen? Rick is een gedreven kunstenaar. Hij zegde zijn baan bij Philip Morris op om zich geheel aan het schilderen te wijden. 

Zoals gezegd zijn z'n Vastenavend beeltenissen heel herkenbaar en bekend, maar ook zijn andere richtingen zoals de schaakborden met een derde dimensie, of de vreemdsoortige scènes waarbij de realiteit zelf een vlucht neemt in de fantasie kunnen eenvoudigweg met een 'da's een Lelieveld' worden benoemd. Fantasie lijkt altijd de realiteit te achterhalen en ons tot nadenken te zetten in de werken van Rick.

En hiermee bereiken we eigenlijk een complete contradictie in de persoon Rick Lelieveld. Fantasy films als Lord of the Rings, of Indiana Jones kunnen hem nauwelijks boeien. “Eigenlijk zonde, want vroeger vond ik Indiana Jones geweldig. Misschien dat je naarmate je ouder wordt het vermogen verliest die fantasie te kunnen zien”. Vroeger vrat Rick de strips als het ware op, nu kunnen ze hem nog nauwelijks interesseren. “Doe maar normaal en simpel, waarom al dat gedoe”. Rick is met nadruk een persoon die van non fictie houdt dus. Als je met hem praat lijkt hij ook nauwelijks te kunnen begrijpen dat iemand iets dergelijks geweldig vindt. “Een vriend zei me wel eens dat ik zelf teveel fantasie heb, en dat ik die van een ander niet nodig heb”. Dat kan ik zelf niet over mijn kant laten gaan, en ik stel hem de vraag of het juist niet de fantasie van de lezer is die de fictie van een boek juist de verbeelding geeft? Is het niet juist die verbeeldingskracht, de fantasie, die vorm geeft aan de boodschap? Daarop confronteer ik hem met zijn werk. Dat werk druipt van de fictie. Heksen die zich over een stad spannen, draken, gebouwen die dansen. Het beetje non-fictie in zijn werken zit diep verstopt onder de fantasiebeelden. Rick kijkt me eens aan en knikt, “misschien ben ik wel te druk in mijn hoofd met al die beelden, en zoek ik in mijn dagelijkse leven naar de eenvoud zonder fantasie”. Het is een prachtige tegenstelling van de persoon Lelieveld die de simpelheid van een schoon huis zoekt, het pragmatische van een normaal leven omarmt. Edoch wanneer de kunstenaar in hem ontwaakt, is het juist de verbeeldingskracht en fantasie die zijn werken de vorm geven waardoor het ontstijgt aan het niveau van slechts een plaatje.

Naast kunstenaar is de in 1963 geboren Rick Lelieveld echtgenoot, vader en muzikant in een band waarin zijn dochter frontvrouwe is.

De Sakko Cultuurprijs is een beloning voor wat de meesten onder ons al wel wisten: Rick Lelieveld is één van die typische Bergse kunstenaars die onze cultuur verrijken en daarom ook deze prijs verdient.   BoZinBeeld.nl feliciteert Rick dan ook van harte!