Annie van Hees bezocht tijdens het weekend van Kunst in de Monumenten Villa De Beek in Halsteren. Hier volgt haar verslag:

 

Op landgoed “de Beek”, wordt al lange tijd hard gewerkt aan de gelijknamige villa, die daar staat. Nu de steigers grotendeel s  verdwenen zijn, is te zien hoe de eens wit geschilderde villa, haar oorspronkelijke staat weer aangemeten krijgt.  De originele rode baksteen met lichte banden is weer in eren hersteld, de eens verdwenen schoorstenen weer opnieuw opgemetseld.

Bijna dagelijks loop ik langs de monumentale villa en was blij verrast dat afgelopen weekend, tijdens de open monumentendagen, de mogelijkheid bestond om de villa te bezoeken. Snel dus bij de Heemkundekring in het Hof van Ram, een kaartje gehaald waarmee ik deel kon nemen aan de rondleiding, gegeven door de heer en mevrouw Bronwasser,  toekomstige bewoners van de villa.

Is buiten al goed te zien hoe mooi het gaat worden, binnen is nog veel werk te doen. Wel is de woning ook binnen al volledig gestript. Alle in de loop der jaren toegevoegde zaken als houten scheidingswandjes, kalk lagen enz. zijn verdwenen. De Kamers hebben weer hun oorspronkelijke grootte en aan het oog onttrokken plafonds zijn weer zichtbaar. Het strippen bracht ook onverwachte zaken aan het licht. Zoals met stof bespannen wanden met mooie beschilderingen, marmerschilderingen op de wandpilaren en hergebruik van kistjes waarin ooit flessen gasolie gezeten hebben. Zaken die men nu weer in hun oude glorie willen herstellen of waarvoor een nieuwe bestemming wordt gezocht. Ook het oude originele hete lucht verwarmingssysteem, jazeker uit 1822, wordt weer in eren hersteld.

Het werd duidelijk dat mw. Bronwasser zich goed verdiept had in de geschiedenis van het huis, ze kon leuke anekdotes vertellen over het leven in de villa en wat er sinds lange tijd met de villa gebeurd was. Op de vraag waarom de restauratie zo lang duurde, werd uiteen gezet dat men alles zo origineel mogelijk wilde doen, dat de villa een rijksmonument is en dat daardoor ook voor veel zaken toestemming nodig is, waardoor wel eens langer op uitvoering gewacht dient te worden.  Daarnaast vraagt zoeken naar verloren gegane materialen ook veel tijd. Wat te denken van de gevel? Zo onzichtbaar mogelijk herstellen gaat niet met nieuwe stenen. De ontbrekende schoorsteenmantel in een van de kamers? Maar ook een plafond wat het gedeeltelijk begaf zorgde voor onverwacht extra werk en vragen, want men wil alles graag in eren herstellen, maar het moet natuurlijk wel veilig zijn. Gelukkig zat het grootste deel van het werk erop, het herstellen was grotendeels klaar, men kan nu langzamerhand aan de afwerking gaan denken. Hopelijk is het over een half jaartje klaar.

 

Daarna komt vast de tuin aan de beurt en komt de villa volledig tot haar recht.  Een pareltje voor Halsteren?  Hopelijk komen er niet meer maatregelen waardoor het park minder toegankelijk wordt .