Een Doskoaan over de aanstaande wedstrijd en meer - Fons Vleghels.

 

 

DOSKO is in de Hoofdklasse gebleven, wat betekent dat voor de club?

Een sportief hoogtepunt en een beloning c.q .bevestiging dat met gericht werken en opleiden een hoog niveau kan worden bereikt. Het hoofdklasserschap trekt bovendien talentvolle spelers aan die graag op een zo hoog mogelijk niveau willen spelen. De club plaatst zichzelf hiermee op de voetbalkaart, krijgt nog meer uistraling waarvan ook de gemeente Bergen op Zoom profiteert

  • Eventjes was de Topklasse in beeld, is dit reëel voor een club als DOSKO?

Met de selectie waarmee de hoofdklasse werd bereikt, was de topklasse absoluut bereikbaar geweest. In het eerste jaar in de hoofdklasse behaalde Dosko van de uiteindelijk kampioen (Koninklijke HFC) vier punten. Deze kampioen eindigde uiteindelijk in de topklasse in de subtop.

Echter, na het eerste jaar vertrokken een aantal sterkhouders en de trainer diende opnieuw te gaan bouwen aan een succesvolle ploeg en staat nu na het tweede jaar hoofdklasse voor dezelfde taak. Het is handiger om het bouwen aan een nieuw team vanuit de hoofdklasse te doen dan vanuit de topklasse. Wat we ook niet mogen vergeten, is dat aan het spelen in de topklasse een enorm prijskaartje hangt, Alleen al dit gegeven maakt het mislopen van de topklasse  gemakkelijker te verteren. Anderzijds, sportmensen streven altijd het hoogst sportieve niveau na, ook die bij Dosko.

  • Wat stel je je voor van de wedstrijd tegen PSV?

Een grote publieke belangstelling  want de kampioen van Nederland komt naar Meilust. De duizenden PSV supporters die hun helden van dichtbij kunnen aanschouwen en zelfs als zij dat willen kunnen aanspreken d.m.v. de meet en greet na de wedstrijd. Aan de hand van de voorverkoop komen die verwachtingen helemaal uit want de aanvragen van kaarten komen niet alleen van de regio maar vanuit het hele land tot aan Groningen. Verder moet een wedstrijd tegen PSV niet alleen een sportief gebeuren op het veld worden maar ook een happening onder de supporters onder het genot van een hapje en een drankje en een gezellig stukje muziek na de wedstrijd. Voor de eigen spelers is het natuurlijk een sportief hoogtepunt in hun carrière om tegen de kampioen van Nederland te mogen voetballen. Daarnaast is het natuurlijk ook een eer voor het bestuur van Dosko omdat het een gegeven is dat de top van Nederland in de voorbereiding slechts 1x oefent tegen een amateurvereniging. Ook hierbij geldt dat de gemeente Bergen op Zoom daar zeker niet slechter van wordt in hun streven om de gemeente op de kaart van Nederland te zetten.

  • Wat is het belang van deze wedstrijd, voor de club en voor de spelers?

Een club die aan de weg timmert is interessant voor spelers, sponsors en supporters en daar vaart de club weer wel bij. Het zal duidelijk zijn dat de club van het spelen van dit soort wedstrijden zeker niet slechter wordt. Bij een club die succes heeft en met normale middelen tot prestaties komt, wil iedereen graag horen.

  • Waarom moet het publiek massaal naar deze wedstrijd komen?

Omdat het niet een alledaagse aangelegenheid is dat je de kampioen van Nederland van zo nabij kunt volgen en bij jou graag op visite wil komen. Want ook dat mogen we niet vergeten. PSV komt graag naar Dosko omdat in de loop der jaren goede en warme contacten zijn opgebouwd. Bovendien, het is niet alleen de wedstrijd die aantrekt maar ook de organisatie er omheen. Het organisatie-comitee heeft gezorgd voor een aantrekkelijk programma waarvan tot in de late uurtjes volop genoten kan worden. Wie in het bezit wil komen van een gesigneerd PSV shirt, wedstrijdbal of  een replica van de kampioensschaal heeft nu de kans.

  • Hoe denk je dat de selectie er voor staat met het oog op de komende competitie?

Is heel moeilijk te voorspellen. Opnieuw is een aantal sterkhouders vetrokken, sterker nog in totaal hebben elf spelers uit de selectie om uiteenlopende redenen hun heil elders gezocht. In hun plaats kwamen even zovele nieuwe spelers die allen geen of nauwelijks ervaring hebben met het spelen op hoofdklasse niveau. Er ligt dus opnieuw een geweldige taak en uitdaging voor trainer Sweres en zijn staf om van deze selectie in no time een goed  draaiend geheel te maken. In de loop van de voorbereiding zal duidelijk worden hoe ver de ploeg kan komen.

  • Wat is jouw voorspelling voor het komende seizoen?

Ik gok op een soortgelijke klassering als het afgelopen seizoen. Toen Dosko twee jaar geleden hoofdklasser werd, had niemand hoofdklasse-ervaring. Hoe ver een ploeg kan komen waarvan de spelers  bereid zijn samen de schouders er onder te zetten en kunnen uitgroeien tot een vriendenploeg is met name dat eerste jaar in de hoofdklasse wel bewezen. Voetballen kunnen ze natuurlijk allemaal anders speelden ze niet bij Dosko, De basis is er dus, nu nog de bereidheid om het samen met elkaar en voor de club en supporters waar te willen maken. Ik heb Sweres heel hoog zitten dat hem dat opnieuw gaat  lukken.

 

  • Waarom ligt jouw hart bij deze club?

Ik ben met de club vergroeid en opgegroeid. Vanaf de jongste jeugd tot en met het eerste elftal de kleuren van de club verdedigd en daarna alles gedaan van vice voorzitter tot jeugdtrainer en alles wat daar tussen zit. Mijn vriendenkring is opgebouwd uit vrijwel allemaal mensen die ik bij de club heb leren kennen waarvan velen zelfs meer dan vijftig jaar. Meer dan vijftig jaar ben ik de club trouw en ben daarvoor beloond met de titel “lid van verdiensten”en “erelid”. Mede door de club is mij zelfs een Koninklijke onderscheiding ten deel gevallen. In feite is de club een deel van mijn leven geworden.

Even een terugblik op een spannende wedstrijd van DOSKO in het afgelopen seizoen