AANMELDING ACTIVITEITEN  Hiermee houden we u op de hoogte van de voorbereidingen en de ontwikkelingen met betrekking tot het Monumentenweekend in september.

Diverse activiteiten en deelnemende panden zijn al aangemeld, maar er kunnen er nog vele bij. Deze kunnen tot eind juni worden doorgegeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We hopen dat we samen met u tot net zo’n vol en gevarieerd programma komen als in voorgaande jaren!

THEMA ‘KUNST EN AMBACHT’

Het thema van 2015 luidt ‘Kunst & Ambacht’. Daarmee staat zowel de kunst als het ambacht in en rond het monument centraal. Denk hierbij aan:

 monumenten waar fraaie toepassingen van ambachten en toegepaste kunsten zichtbaar zijn, zoals houtsnijwerk, beeldhouwwerk, glas-in-lood, stucwerk, wandschilderingen en –bespanningen, tegeltableaus.

 ambachten gerelateerd aan de inrichting van monumenten, zoals het meubilair, servies en glaswerk, de stoffering, de klokkenmaker of het tuinontwerp.

 ateliers en werkplaatsen, galeries van huidige kunstenaars, ontwerpers en vaklieden.

 monumenten die in restauratie zijn of net gerestaureerd zijn en waar dus recent ambachtslieden aan het werk zijn geweest of nog werken.

 ambachten zoals steenhouwer, timmerman en leidekker, maar ook museale ambachten als klompenmaker, bezembinder, boekbinder of touwslager. Ook zijn er ambachten die aan voeding en verzorging verbonden zijn, zoals een bakker, slager, kaasmaker, kapper en apotheker.

KLASSENDAG

Eigenaren van monumenten, musea en andere organisaties die hun monumentale pand of collectie willen openstellen/tonen voor Open Monumenten Klassendag op vrijdag 11 september 2015 kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

LINT OUDE AMBACHTEN

In het centrum van Roosendaal is een lint van oud ambachten te zien. Op diverse locaties kunnen belangstellenden diverse activiteiten bezoeken. Zoals het nu bekend is:

 Muziekhandel Van Gorp muziekinstrumenten repareren (Kade 87)

 Boekhandel de Boekenwurm boekbinden, drukken (Molenstraat 91)

 Janine Verhoeven zilversmeden (Molenstraat 61)

 Erik van Oorschot vioolbouwer

 Glasblazer

 Patricia Valkenburg hoedenmaken

 Hella Sluyters demonstraties leerbewerking en

expositie tasontwerpen (Ludwigstraat 8)

 stofferen van oldtimers, locatie Tony de Bruyn (Hogerwerf 17)

 restauratie van oldtimers bij ABS Hoppebrouwers (Jan Vermeerlaan)

Nieuwsbrief

OPEN MONUMENTENWEEKEND GEMEENTE ROOSENDAAL

PLANNING 2015

- tot 30 juni aanmelding activiteiten

- tot 30 juni aanleveren detailinformatie over de activiteiten

- 1 juli sluitingsdatum i.v.m. vermelding in de brochure

- eind aug. verspreiding brochure

- 2 sept. 19.30 uur uitdelen materialen, locatie gemeentehuis

- 11 sept. Open Monumenten Klassendag

- 12 sept. 10 uur officiële start OMD

- 12 & 13 sept. Open Monumentendag

- 16 sept. Evaluatie en afsluitende borrel

VERVOER

Het stichtingsbestuur heeft een stijlvolle autobus uit 1961 geregeld die 12 sept. een vast traject rijdt. Belangstellenden kunnen hiervan kosteloos gebruik maken. De bus rijdt elk uur vanaf het Tongerlohuys. Ook de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR) rijdt met enkele wagens. De oldtimers rijden alleen binnen de bebouwing van Roosendaal (niet naar de Locloods, neem daarvoor de bus) en mogelijk naar Zegge.

Activiteitenoverzicht (onder voorbehoud)

VRIJDAG 11 SEPTEMBER

lezing, door Karrenmuseum (in Rabozaal) klassendag tbv scholen

ZATERDAG 12 SEPTEMBER

Markt met VVV start Hurks-wandeling Raadhuis Hurkstentoonstelling? Klavecinist, vioolbouwer? O. L. Vrouwekerk presentatie/demonstratie door restaurateurs Paterstuin rondleidingen St. Jan Het orgel wordt bespeeld. Mogelijk een tentoonstelling over de opgraving Tongerlohuys tentoonstelling Kees Keijzer Anno 1810 barok-ensemble Ricercata Dolce St. Josephkerk tentoonstelling en het orgel wordt bespeeld. In de buurt is een glas-in-loodmaakster. Station rondleidingen aan de hand van een gids; mogelijk een kunstenaar aanwezig Locloods en Seinhuis toegankelijk School voor expressie open dag; marktkramen op het plein Mariagaard Fiore Henken (schilderen) en een kleine tentoonstelling over Mariagaard. ? Emile van Loonhuis Schuurkapel Damastberg

In Zegge zijn de R.K. Kerk, Pastorie en Mariakapel te bezichtigen vanwege de glas-in lood ramen, onder begeleiding en uitleg worden deze ramen bekeken. Tevens is er een tentoonstelling van houten beelden en wordt een houten beeld vervaardigd. Ook is er een demonstratie glas-in-loodmaken. Getracht wordt om oldtimers naar Zegge te laten rijden en omgekeerd. 

In Wouw is Grafisch museum ‘In den Groenen Zonck’ open; een pand annex beide koetshuizen uit 1775, waarin een 200 jaar oude, ambachtelijke boekdrukkerij, die nog werkt en tijdens die dagen ook in werking wordt gezet. Ook de panden zijn de moeite waard: aan de achterzijde drie, 250 jaar oude, houten topgevels (zeldzaam in West-Brabant, en de museumtuin. Op de monumentendagen (bij hoge uitzondering) gratis toegang.

Verder: Sint Lambertuskerk, Mariakapel met nieuw glas-in-loodraam, en molen De Arend. In de kerk is glas-in-lood van Kees Keijzer te zien.

Nispen

Beltkorenmolen; In de molen is een expositie van de Roosendaalse kunstenares Peet Quintus met schilderijen op molenzeil. http://www.peetspalette.nl/molenzeil.html Het oude ambacht is natuurlijk de aanwezige molenaar. Wat de kerk betreft nog geen besluit genomen.

ZONDAG 13 SEPTEMBER

Vroenhout, Vlaamse schuur, Vroenhoutseweg 15 Wouw, Grafisch museum ‘In den Groenen Zonck’ Schuurkapel, Damastberg 108 Hurkswandeling Vanaf Parrotia vertrekken rondleidingen van een uur via de Ludwigstraat, Burg. Schoonheitstraat en Brugstraat. Hierbij wordt uitleg gegeven over Hurks en over de kenmerken van de panden die hij ontwierp. Een aantal panden is toegankelijk en er wordt specifieke uitleg gegeven. Om de bewoners niet teveel te belasten, worden deze panden afgewisseld. Nog niet bekend is welke panden.

Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.max. 20 per groep.

VERVOER

Het stichtingsbestuur heeft een stijlvolle autobus uit 1961 geregeld die 12 sept. een vast traject rijdt. Belangstellenden kunnen hiervan kosteloos gebruik maken. De bus rijdt elk uur vanaf het Tongerlohuys.

Ook de Oldtimer Vrienden Club Roosendaal (OVCR) rijdt met enkele wagens. De oldtimers rijden alleen binnen de bebouwing van Roosendaal (niet naar de Locloods, neem daarvoor de bus) en mogelijk naar Zegge.

LET OP:

Dit activiteitenoverzicht – bestemd voor betrokkenen, medewerkers en vrijwilligers - is nog in ontwikkeling en onder voorbehoud. Het geeft een idee wat er zoal te doen zal zijn en kan anderen inspireren.

Alle informatie komt uiteindelijk in de folder.