Met Pasen in het vooruitzicht is er een speciale doemiddag in het Natuurhistorisch en Volkenkundig Museum te Oudenbosch. Op zondagmiddag 15 maart maken jongeren een echte Palmpaasstok.

 

De palmpasenstok bestaat uit twee stokken in de vorm van een kruis en wordt met Palmpasen gemaakt (de zondag voor Pasen). Bovenop de paasstok staat een broodhaantje en het kruis wordt versierd met allerlei symbolische voorwerpen zoals takjes, een krans en een ei.

 

Het kruis staat symbool voor de dag, Goede Vrijdag, waarop Jezus stierf.

De kinderen timmeren zelf het kruis, verven en versieren deze en vormen het haantje. Het haantje wordt gemaakt van deeg, en moet thuis worden gebakken.

Het takje staat voor de overwinning van het leven op de dood, de krans verwijst naar de kringloop van het jaar en een ei is een symbool voor nieuw leven en vruchtbaarheid.

 

Wat betekent de haan op de palmpaasstok? Een haan kraait als de zon opkomt, bij het begin van een nieuwe dag. Zo is de haan een teken van waakzaamheid en ook van inkeer, vergeving en nieuw begin. Daarom staat een haan ook vaak op de kerktoren. Een haan herinnert ook aan het lijden van Jezus, denk aan het verhaal waarin een haan drie keer kraait nadat Petrus drie keer heeft gezegd dat hij Jezus niet kent.

 

I.v.m. aanschaf van de materialen (hout, versiering, deeg etc.) is het van belang dat de kinderen zich van te voren opgeven! Aanmelden op de dag zelf is niet mogelijk.

 

aanmelden

Opgeven voor deze doemiddag doe je uiterlijk zaterdag 14 maart 10.00 uur via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 06-83572448.

De kosten voor deze middag bedragen € 3,50.  Dat is inclusief limonade.

De doemiddag vindt plaats van twee tot vier uur in het museum aan de Markt 30a (in de poort, schuin tegenover het Zouavenmuseum).