Stichting Industrieel Erfgoed Bergen op Stoom (SIEB) schenkt op vrijdag 21 november een grote collectie van unieke archiefstukken van de voormalige “N.V. Haardenfabriek en IJzergieterij St. Joseph v.h. Hubert C. Beckers” aan het Markiezenhof Historisch Centrum. Het is voor het Markiezenhof een waardevolle toevoeging aan de archiefcollectie. De schenking betreft het persoonlijk archief van Hubert C. Beckers dat bewaard is door zijn zoon ir. Piet Beckers uit Apeldoorn. De goede contacten met Cees Boerhout van SIEB hebben ervoor gezorgd dat het materiaal in november 2013 aan SIEB is geschonken en naar Bergen op Zoom is gekomen. Cees Boerhout is vervolgens aan de slag gegaan met het inventariseren, rubriceren en beschrijven van alle archiefstukken met hulp van Frein de Laat, oud-medewerker van Beckers, en Jan Kriele, zoon van de voormalig adjunct-directeur van Beckers. In een klein jaar zijn de brieven, verslagen, akten, brochures en de ruim 500 foto’s nauwkeurig beschreven. Een bijzonder stuk is het handgeschreven dagboek c.q. levensgeschiedenis van Hubert C. Beckers. Tijdens de inventarisatie besluit Jan Kriele zo’n 125 foto’s van het werkzame leven van zijn vader bij Beckers toe te voegen aan de schenking.

Hubert C. Beckers neemt in 1911 de zieltogende kachelmakerij over van Pilaar, opgericht in 1875. In 1916 vestigt het bedrijf zich aan de Moerstraatsebaan waar het een ongekende groei kent. Medio jaren ’60 worden jaarlijks 50.000 tot 60.000 haarden geproduceerd met 600 medewerkers op een terrein van nagenoeg 10 hectare waarvan 22.000 m2 is bebouwd. In die periode fuseert Beckers met Becking en Bongers uit Ulft waardoor de grootste haarden- en kachelfabriek van Nederland ontstaat. In 1970 gaat het bedrijf failliet.

Op vrijdag 21 november vindt om 15.00 uur de feestelijke overhandiging van het archief plaats in de studiezaal van het Markiezenhof Historisch Centrum, Steenbergsestraat 6. Namens SIEB geeft ing. Cees Boerhout een toelichting over het proces van inventariseren, rubriceren en beschrijven. Ir. Piet Beckers zal enkele herinneringen ophalen. Namens het Markiezenhof Historisch Centrum neemt drs. Mireille Franken, Hoofd Publiek & Collecties, het archief in ontvangst.

SIEB heeft eerder het historische gedeelte van het bedrijfsarchief van Nedalco geïnventariseerd en beschreven zodat het in 2010 op een goede wijze aan het stadsarchief kon worden toegevoegd. In 2012 heeft SIEB een unieke fotocollectie van Machinefabriek en IJzergieterij P.J. van Mechelen compleet beschreven geschonken.