Dialectgenootschap De Berregse Kamer is trots, of gròòtseg, zoas me da d’in Berrege zegge, om het nieuwe ‘Bergs Woordenboek’ te kunnen presenteren. In nauwe samenwerking met Hans Heestermans, de samensteller van het Bergs Woordenboek, zal Dialectgenootschap de Berregse Kamer het woordenboek uitgeven. Het is alweer ruim twaalf jaar geleden dat de 2e druk van het Bergs woordenboek in de winkel verscheen. Dat is een hele tijd geleden en er is niets zo veranderlijk als taal. Daarom dus de hoogste tijd voor een derde, compleet herziene uitgave!  

Alle woorden zijn door de leden van de ‘woordeboekkemissie’ en Heestermans tegen het licht gehouden, er zijn verbeteringen en aanvullingen aangebracht, etymologie op- en nagezocht en meer dan 500 nieuwe Bergse woorden, uitdrukkingen en straatnamen toegevoegd. Het woordenboek is completer dan ooit! Als extraatje bevat het woordenboek, naast de vertrouwde Bergs-Nederlandse woordenlijst, nu ook een Nederlands-Bergse woordenlijst.  

Het boek is vormgegeven door Peet Bakx, die ook het Bijnamenboek en het Spreekwoordenboek ontwierp. Het resultaat is een echt woordenboek: duidelijk, makkelijk leesbaar door kolommen en een handzaam formaat, met een heldere, frisse kaft.  

Op 16 november zal De Berregse Kamer het gloednieuwe woordenboek feestelijk presenteren in Vestzaktheater Het Zwijnshoofd. Deze presentatie is voor iedereen toegankelijk. “Het Bergs verdient het om in zijn volste schoonheid te worden vastgelegd”, aldus Hans Heestermans en de leden van De Berregse Kamer zijn het, natuurlijk, roerend met hem eens.  

Het woordenboek gaat € 12,50 kosten en zal te koop zijn bij diverse Bergse boekhandels,  Rookshop de Schelde, en via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alleen op 16 november wordt het boek aangeboden voor de presentatieprijs van € 11,-. 

 

WAT: Presentatie van het nieuwe Bergs Woordenboek

WAAR: Vestzaktheater Het Zwijnshoofd

WANNEER: Zondag 16 november 15:00 uur

VOOR WIE: Toegang voor alle belangstellenden