Sommigen onder ons beginnen na het vallen van de kraai de dagen al af te tellen tot 11 november.

De leut spéért nog steeds éél òòg deur d’ adere en de Vastenavend adrienaalliene giert constant deur ’t lijf. Zo zou je het een beetje kunnen omschrijven. Gelukkig zijn we inmiddels op de hoogte van het motto. Zijn we er allemaal ook klaar voor?

Als de leden van Boerenploeg opgeroepen worden om de Konvokasie op te halen dan spitst elke krab zijn of haar oren. Dat is immers ook het moment dat het nieuwe motto van de komende Vastenavend bekend wordt gemaakt. Ook voor de boeren is het altijd spannend om dit mee te mogen beleven want er gaat immers een heel ‘gedoe’ aan vooraf.

Dit keer werden ze al vroeg uit de veren getrommeld. De aankondigingbrief kwam van Omo Scholengeméénschap en dat leverde al voldoende speculatie op. Was dit een heuse ‘trugkomdag’ van de middelbare school?

Enfin, zaterdag 1 november moesten ze zich om 08:00 uur melden bij ’t Rijks. De boeren verzamelden zich daar, keurig in schooltenue, en werden vervolgens ontvangen door Rektor Petermeijer. En daar kwam de verrassing: Een schoolreisje. Dat werd dan wel een schoolreisje langs diverse scholen zoals 't Juvenaat (pater van de Knaap), 't Roncalli (Paus Roncalli), de Lage Mere (meneer Tomasse), d'Eilege Géést (meneer Nelle) en uiteindelijk naar 't Moller.

Na een aantal klassenfoto’s aan de hoofdingang werd de hele boel ‘meegetrommeld’ naar een leslokaal waar alle boeren aan een groot dictee werden onderworpen. Alleen als ze zouden slagen waren ze geschikt om Vastenavend te vieren. Gelukkig slaagde iedereen na lang ploeteren en zweten. Datzelfde dictee bleek later de officiële uitnodiging voor de vergadering van ‘Ellef Ellef’ te zijn en leverde meteen het motto op voor de komende Vastenavend:

‘Dèèr emme vor deurgeleerd’

Dit is wat de Stichting Vastenavend over dit motto heeft te zeggen:

Over 't Vastenavendmotto van 2015...

'n Krab lat z'n eige niks wijs make. g'Oef t'm écht nie uit te legge oe of datte wereld in mekare stikt. IJ wit van d'oed en de rand, en zeker at over Vastenavend gaat. IJ etter ommes vor deurgeleerd!

Vor Vastenavend besta gin kakschool of vakschool, d'r is eigelek gin Vastenavend-òògeschool of leut-akkedemie. Ge kreg 't mette paplepel ingegote en ge snap 't of ge snap 't nie. En agget éémaal et aangeleerd gekrege, dan kreddet ok nooit nie mir afgeleerd. Da's zo zeker as da d'één en één ellef is!

Mar ge mot 't wél affetoe 'n bietje bijspijkere: ge zij d'ommes nooit t'oud om te lere. Ellek jaar zijn d'r vier trugkomdage en dan komme me gèère nog 's kijke oe of da d't ok awwir ammaal ging enzo. En dan ziede wir iederéén die vroeger bij jou in de klas è gezete, op 'n soort van gròòte school-reejunie!

Dan zette me ammaal onze wijsneus op en dan legge m't nog 's uit. Kom nie aanzette mè dweildiploma's of leutsertifikate, mar mè d'al oew bulle die g'et! Dan doen me mekare wir 's vóór oe dagge ken dweile. Alle kinderjuffrouwe en schoolmenere, alle leut-o-loge, alle Vastenavend-prefèssers en alle dweilinstrukteurs... erreme n'omòòg! Want...

Dèèr emme vor deurgeleerd.”

foto's van Niels Krebbekx