Dat is de naam van het nieuwe fusieziekenhuis – voorheen het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal en het Lievensberg Ziekenhuis Bergen op Zoom.


Het was een feestelijke dag in beide ziekenhuizen. Klokslag 10:00 uur werd de naam van het nieuwe fusieziekenhuis bekend gemaakt. Al geruime tijd werd via intranet naar deze datum verwezen. Al vroeg in de ochtend werd in de keukens een aantal taarten afgeleverd om dit heuglijke feit te vieren. Immers, alle medewerkers werden in het restaurant verwacht waar de naam bekend gemaakt zou worden. De taarten waren allemaal verzegeld zodat niemand ok maar een glimp van de nieuwe naam kon opvangen. Al maanden grapte men over namen als ‘Lieve Frans’, echter het bleef gissen naar de nieuwe naam; tot vandaag 31 oktober dan.

De fusie is inmiddels in volle gang. Per 1 januari moeten beide ziekenhuizen één gezamenlijke organisatie zijn. Onder het personeel is behoorlijk wat beroering. Er zijn toch heel wat functies die verandering kennen en daarbij zijn er functies die vervallen en waarvoor wel of geen nieuwe functies terugkomen. Ook de werklocatie is een vraagstuk, voor een aantal mensen zal gaan gelden dat ze wellicht op beide locaties werkzaam zullen zijn. Zeker lijkt het wel dat de beroeringen omtrent de fusie nog wel tot in 2016 zullen inwerken.

Een groot voordeel van de schaalvergroting van het fusieziekenhuis is wel dat de regio verzekerd blijft van zorg. Iets dat de individuele ziekenhuizen niet voor elkaar gekregen zouden hebben omdat ze niet aan de door ziektekostenverzekeraars opgestelde quota zouden komen in de zin van aantallen behandelingen per jaar per specialisme. Met het fusieziekenhuis is dat spook tenminste verdreven.

Bravis Ziekenhuis; waarbij woorden als Brabant, Brave (dapper) en VIS (Latijn voor kracht) langs komen.