Dr. Geert Meermans, orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in heupoperaties, schreef samen met collega’s ‘Heup, Orthopedische chirurgie en postoperatieve revalidatie’. Het boek is bedoeld voor zorgverstrekkers die regelmatig te maken hebben met de (na)zorg van patiënten met een heupaandoening.

De behandeling van heupaandoeningen is één van de snelst groeiende en meest uitdagende deelgebieden van de orthopedie. Door een beter begrip van de normale functie, biomechanica en pathologische aandoeningen van de heup, is er bovendien een toegenomen interesse voor dit deelgebied. ‘Heup’ geeft een overzicht van de verschillende heupaandoeningen en behandelingmethoden. Daarbij wordt niet alleen aandacht besteed aan chirurgie en revalidatie, maar ook aan postoperatieve pijnstilling en sporten na een heupprothese.

In het eerste deel komen anatomie, biomechanica en klinisch onderzoek van de heup aan bod. Het tweede deel gaat dieper in op de huidige concepten omtrent diagnostiek, indicaties, conservatieve behandeling en chirurgische technieken. Het laatste deel beschrijft onder meer algemene principes van de postoperatieve revalidatie en de perioperatieve pijnstilling.

‘Heup’ is behalve voor orthopedische chirurgen, ook bedoeld voor kinesitherapeuten, fysiotherapeuten, huisartsen en sportartsen; kortom voor alle  zorgverstrekkers die regelmatig te maken hebben met de (na)zorg van patiënten met een heupaandoening. Het boek biedt de doelgroep een duidelijk overzicht van de huidige kennis van de aandoeningen van de heup en de behandeling ervan.

 

Heup, Orthopedische chirurgie en postoperatieve revalidatie, door Geert Meermans, Richard Bimmel, Pieter Dolhain, Jürgen Londers, Ellen Hendrickx en Fabienne Van de Steene.  Uitgeverij Acco, Leuven / Den Haag, 176 pagina’s, € 37,50 (ISBN: 9789033492549, www.uitgeverijacco.nl).

 

FOTOBIJSCHRIFT

Dr. Geert Meermans, orthopedisch chirurg, gespecialiseerd in heupoperaties, schreef ‘Heup’.