We kennen hem allemaal als Toon, de organisator van de vistocht, de puzzelrit en gastheer van menig borreluurtje. Maar in zijn vrije tijd wil hij maar één ding: zijn stalen ros pakken en de kilometers wegpeddelen.

Stalen ros is al meteen een verkeerd woord. De moderne fietsen zijn inmiddels van carbon en andere grondstoffen. Toon heeft ook zo'n modern vehikel, eentje met elektrische versnellingen. "Ja, het is mijn hobby en daar heb ik wat voor over." Toon investeert niet alleen in zijn materiaal, maar zeker nog in trainingsuren. Wie in de regio over de binnenwegen rijdt heeft een grote kans om Toon tegen te komen. "Vorige week heb ik op mijn nieuwe fiets nog een rondje van zo'n 110 kilometer gereden. Dat is ook wel nodig want ik wil met de Amstel Gold Race Toerversie meedoen dit jaar. Behalve de kilometers zitten er ook venijnige heuveltjes bij." Naast fanatiek trainen op de fiets houdt Toon ook haast alle wedstrijden van het seizoen bij. In zijn café zijn die dan ook allemaal op het grote scherm te bewonderen. Maar als het te druk wordt dan verdwijnt Toon tijdens de laatste kilometers. "Ik wil dan met volle aandacht naar dat scherm kijken. Maar als het te druk wordt en iedereen wil juist dan iets tegen je zeggen dan kan ik niet meer van de wedstrijd genieten." Gelukkig heeft Toon in zijn keuken ook een TV dus kan hij zich het laatste half uur of kwartier terug trekken om in alle rust 't einde van de wedstrijd te beleven. Zo heeft Toon ook bij hem het zogenaamde Tour de France spel geïntroduceerd; een spel waarbij klanten een lijst met renners inleveren die volgens hen in de Tour van dat jaar vaak in de einduitslag voorkomen. "Het is gewoon leuk hoe je gasten dan met elkaar naar de wedstrijd kijken en samen de wedstrijd beleven. Het is ook leuk om te zien hoe ze elke dag naar het scorebord lopen om te stand te bekijken. Mijn vrouw Brigitte verwerkt elke dag de daguitslag met de voorspellingen van de deelnemende klanten. De resultaten worden dan op het grote scorebord aangevuld." Toon is wielerfanaat in hart en ziel. Zelfs een ongeval en een nieuwe heup houden hem niet tegen, want nog immer rijdt hij met veel plezier zijn rondjes.

Tour de France spel: wie doet er dit jaar mee?

Het zal niemand verbazen dat elk jaar wanneer de Tour de France nadert Toon zijn café De Markies gaat verbouwen. Het wordt tijd voor posters van het wielerspektakel, de groene, witte, gele en de bolletjestrui worden weer opgehangen en er verschijnt een groot whiteboard. Dit bord wordt de komende weken de heilige graal van het café. Haast iedereen schuifelt na binnenkomst bij het café eerst even naar dit bord om te kijken wat de stand is. Het is het bord van de deelnemers aan het Tour spel. Elk jaar weer doen er zo'n 60 experts en minder deskundigen mee. Per ploeg mag je 15 namen opschrijven. Elke naam die in de etappeslag bij de eerste tien voorkomt krijgt punten; de winnaar 10 punten en de 10e wielrenner die over de meet komt 1 punt. Je kunt dagprijzen winnen als je de meeste punten per dag wint, maar er is natuurlijk ook een einduitslag. Het is ook een periode om elkaar lekker te neten als je voor je maten staat in de rangschikking. Je beleeft de tour zelf nu heel anders, immers je kijkt waar 'jouw' renners eindigen en dat geeft een heel andere dimensie aan het geheel. Doe jij ook mee met een tour spel dit jaar?