In het Markiezenhof in Bergen op Zoom vindt binnenkort het cartoonfestival plaats. Het thema van het 18e Nederlands Cartoonfestival is Vooroordelen & Stereotypen. Het is alweer de vierde keer dat het festival in het stadspaleis gehouden wordt. De geselecteerde tekeningen zijn te zien vanaf 16 april tot en met 27 oktober.

Het uitdagende en tijdloze thema Vooroordelen & Stereotypen heeft zo’n 400 cartoonisten uit 51 verschillende landen geïnspireerd om meer dan 1800 tekeningen te maken over dit onderwerp.

De inzendingen zijn afkomstig uit veel Europese landen en landen als de Verenigde Staten, Canada China, Cuba, Iran, Israel, Verenigde Arabische Emiraten, Wit Rusland en Syrië.

Humor is vaak cultuurgebonden, de cartoonisten gebruiken diverse invalshoeken om ons een glimlach op de lippen te toveren, maar ook om te waarschuwen. Tijdens het festival mag er uiteraard hartelijk gelachen worden. De kunstenaars reiken ideeën aan en laten ons meegenieten.

De 100 beste inzendingen worden tentoongesteld, bovendien worden deze 100 toppers  gebundeld in de catalogus Vooroordelen & Stereotypen, te koop voor € 10,- bij de receptie van het museum.

De geëxposeerde cartoons zijn genomineerd voor de vier prestigieuze prijzen van 'Beste Cartoon 2013’. Het festival is een samenwerkingsverband van Het Markiezenhof, FECO (Federation of Cartoonist Organizations) en De Tulp (Nederlandse Cartoonistenvereniging).

 

Vooroordelen en stereotypen zijn een manier om een algemeen beeld te creëren om zo een grote stroom informatie op te slaan in het geheugen. Clichématige vooroordelen kunnen grappig en onschuldig zijn: de Fransman met een baret op en een baguette onder de arm, de Belg genietend van een zak friet of een Italiaan in een duur maffia kostuum die zijn bord pasta eet. Maar vooroordelen kunnen net zo goed ook discriminerend of racistisch overkomen.

Stereotypen kunnen gebaseerd zijn op ras, etniciteit, geslacht, seksuele geaardheid, nationaliteit, geloof, beroep of sociale klasse. Ze vereenvoudigen de werkelijkheid of geven een scherpe twist aan de actualiteit: de ‘gevaarlijke Hells Angels’, de ‘extremistische moslim met een tas als potentiële terrorist’, de ‘pater die zich schuldig maakt aan kindermisbruik’. Gebrek aan kennis vormt vaak de basis van vooroordelen en stereotypen.

De cartoonisten drijven de spot met dit uitdagende en tijdloze onderwerp. Ze maken er grappen over, relativeren, overdrijven, bekritiseren en willen dit vooral graag met u delen.

Het Markiezenhof is bijzonder trots een podium te kunnen bieden aan deze vorm van beeldende kunst.