Op woensdag 20 maart om 20.00 uur vindt de lezing plaats over de geschiedenis van de Steenbergse landgoederen Ekelenberg en Padmos.

De lezing wordt gegeven door prof. dr. Han Leune. Han Leune is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam als gasthoogleraar sociologie en als plaatsvervangend rector magnificus. De lezing maakt deel uit van de Henri Mastboom lezingencyclus met als thema Groen van Toen georganiseerd door de vier West-Brabantse archiefdiensten: Het Markiezenhof, Gemeentearchief Roosendaal, Regionaal Archief West-Brabant en het Stadsarchief Breda.

De aan elkaar grenzende landgoederen Ekelenberg en Padmos liggen op het oudste grondgebied van de gemeente Steenbergen: het Oudland. Hun historie is met de geschiedenis van de stad verstrengeld. Anno 2013 hebben de landgoederen de status van beschermd natuurgebied gekregen en worden beheerd door Brabants Landschap en Staatsbosbeheer. Sinds 2011 zijn de landgoederen gedeeltelijk voor het publiek opengesteld door de aanleg van de wandelroute ‘Ommetje Bergh & Vaert’. Het deel van het landgoed Padmos waarop ooit een kasteel heeft gestaan heeft sinds 2003 de status van archeologisch monument.

 

Han Leune schreef een boek over deze landgoederen, het boek is onlangs uitgegeven door GigaBoek. Ekelenberg en Padmos waren eeuwenlang met een geheimzinnige waas omgeven, vooral omdat zij verboden gebied waren. De auteur heeft hun geheimen ontsluierd.

Het ontstaan van de buitenplaatsen, de landschappelijke ontwikkeling en de eigenaren van de landgoederen komen aan bod tijdens de lezing. De eigenaren waren vooraanstaande families uit onder meer Antwerpen, Bergen op Zoom, Rotterdam, Steenbergen en Zierikzee. Er wordt stilgestaan bij de personen en families die op de landgoederen werkten en verbleven, zoals de pachters van de landerijen en het dienstpersoneel. Een bijzondere gebeurtenis op oudejaarsavond in 1916 is de geruchtmakende moord op de laatste pachter van de Padmosboerderij.

 

Praktische  informatie
De lezing vindt plaats in het Ontmoetingscentrum ’t Cromwiel, Krommeweg 1 te Steenbergen op woensdag 20 maart 2013. De lezing begint om 20.00 uur, de zaal gaat om 19.30 uur open. De entree tot de lezing is gratis.