Bergen op Zoom heeft in 2012, 800 jaar stad, ruim 806.000 bezoekers getrokken.  Dat zijn ruim 106.000 meer bezoekers dan andere jaren.

Volgens het NRIT, het Nederlands Research Instituut voor recreatie en Toerisme, levert een bezoeker de stad 20 euro op. 800 jaar stad heeft de Bergse gemeenschap dus ruim 2 miljoen euro opgeleverd. Bovendien kan dit extra bezoek leiden tot herhalingsbezoek.  De extra bezoekers kwamen vooral af op de grote 800-evenementen: de Reuzenstoet, de Enecotour en het gecombineerde weekend van Vestingstedendagen en Kunsten in de Monumenten.

Het gemeentebestuur heeft er voor gekozen om het achtste eeuwfeest als stad niet zozeer te vieren, maar deze mijlpaal in de geschiedenis te gebruiken om Bergen op Zoom extra onder de aandacht te brengen. Het activiteitenaanbod van 800 jaar stad was overwegend toekomstgericht. Veel activiteiten zijn ontwikkeld en/of uitgevoerd door jonge getalenteerde mensen.

Het afgelopen jaar hebben meer dan 2000 vrijwilligers zich ingezet voor de organisatie van circa 75 activiteiten in het kader van 800 jaar stad. De gemeente Bergen op Zoom heeft deze vrijwilligers vrijdag 22 februari bedankt voor hun inzet tijdens een bijeenkomst in De Stoelemat. Tijdens deze avond is er teruggeblikt op 800 jaar stad. Tijdens een interview van Emiel Wilbrink met burgemeester en wethouders werd inzicht gegeven in de effecten van Bergen op Zoom 800 jaar stad. Door middel van een podiumprogramma met film, toneel, muziek- en dansoptredens werd terug geblikt op alle 800 jaar stad activiteiten. De organisatie van de avond was, passend bij de uitgangspunten voor 800 jaar stad, in handen van jonge mensen.

 

Bekijk via www.aangenaambergenopzoom.nl een filmpje over 800 jaar stad. Dit geeft op flitsende wijze een overzicht van de evenementen en activiteiten in 2012, Bergen op Zoom 800 jaar stad.