Bergen op Zoom kent een rijk verleden als het gaat om Lichamelijke Opvoeding, zoals vroeger de lessen gymnastiek werden genoemd. En nog steeds kent de stad een keur aan turn- en dansverenigingen, en sportverenigingen die de traditie van de schoolse gymnastiek uitbouwen.

Mariëlle Sebregts weet me alle berichten van zo’n actieve vereniging, GENIE,  toe te sturen zodat ik altijd op de hoogte blijf. Dit is wel een bijzonder bericht, want op 5 januari aanstaande wordt het ‘Grote Gymfeest’ gehouden in Bergen op Zoom tussen 13:00 uur en 15:30. De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie is de grote organisator achter dit sportfestijn dat in Sporthal ‘De Boulevard’ gehouden wordt. De KNGU hoopt op deze wijze juist de jongsten onder ons aan te zetten tot meer bewegen. Het gaat er vooral om dat bewegen op zich leuk is. Er is een breed programma opgezet voor kids van 4 tot 12 jaar waarbij ze het ultieme gevoel van vliegen en zwaaien kunnen beleven. Op het groot uitgemeten parcours kun je kennismaken met turnen, dansen, springen, acrobatiek en wat al niet meer. Dit gratis spektakel betekent vooral een ‘boel leut en plezier’, dus zorg er voor dat je ook al je vriendjes en vriendinnetjes meeneemt als je de weg naar ‘De Boulevard’ vindt. Niemand minder dat Olympisch kampioen Epke Zonderland is de grote promotor achter dit landelijke gebeuren:” Nog steeds loop ik op een roze wolk. Ik wil anderen graag laten meegenieten van mijn succes. Ik wil die positieve energie graag inzetten om jonge kinderen te inspireren. Niets is toch mooier dan die al blije koppies. Daar haal ik ook weer energie uit.”  De Bergse Turn- Dans en Sport verenigingen maken zelfs een kans op een heuse clinic van Epke zelf! Zorg dus dat je er bij bent op deze middag en beleef het plezier dat sport en spel jou en je vriendjes en vriendinnekes kan brengen.

Meer jongens aan ‘t turnen

Sinds Epke Zonderland afgelopen zomer in London Olympisch kampioen is geworden, is er sprake van een toename van jongens die hun weg naar een turnvereniging vinden. De unieke combinatie van 3 salto combinaties in de uiteindelijke finale oefening spreekt dusdanig tot de verbeelding dat er een groeiende interesse in de turnsport ontstaan is. Met als gevolg dat meer jongens de stap naar een vereniging durven maken. Het was dan ook een fenomenale oefening waarbij zowel de oude Olympisch kampioen als wel de Wereldkampioen verslagen werden. Het woord gaat dat Epke nu zelfs al oefent op een combinatie van 4 of zelfs 5 salto combinaties.