Ik ging er altijd mijn staatsloten halen. Ik rook weliswaar niet, maar dit was mijn vaste stekje. Tot ik afgelopen week binnenkwam en te horen kreeg dat dit toch echt de laatste dagen waren.

John en Jenny Hopmans zijn een begrip in Bergen op Zoom. 40 jaar lang stonden ze hun klanten trouw te woord. “We waren altijd 6 dagen in de week in touw. De laatste jaren waren er zelfs weken bij van 7 dagen omdat we met koopzondag ook open waren”, vertelt John mij als ik hem eens nader aan de tand voel. “Praat jij maar met Sonn, jij hebt meer te vertellen dan ik”, had Jenny eerder op de avond gezegd toen ik binnen kwam. Als ik zo eens aan het rekenen sla, betekent het dat Sita Rookshop zo’n kleine 12.800 dagen open was. En als je bedenkt dat er gemiddeld al snel zo’n 12 uur per dag gewerkt wordt, en dat met twee personen, dan duizelen zo’n 300.000 werkuren voorbij. “We hebben het altijd naar onze zin gehad”, vertelt John me. “We hadden voornamelijk vaste klanten, en we zijn gezegend met erg leuke klanten. Ook nu we bekend maken dat we gaan stoppen krijgen we erg warme reacties. Alhoewel we soms wel een brok in de keel krijgen bij alle opmerkingen”. De ogen twinkelen als John mij verhalen van vroeger vertelt. “Maar”, zo vertrouwt hij me toe, “ik denk dat we wel een traantje laten als de laatste dag, 27 december aanstaande, is aangebroken”. Als ik hem vraag wat ze nu gaan doen lacht John eens. “Nu zijn we nog fit en vitaal. 40 jaar is genoeg en nu hebben we tijd om andere dingen te doen. Jenny is druk bezig met onze kleinzoon. Ik zelf heb veel hobby’s, waaronder mijn gitaar. Ook mogen we graag eens weg gaan. Daar is nu tijd voor”.

Sinds 1922 een pure tabak zaak

Al sinds 1922 is hier een pure tabakspeciaalzaak gevestigd. Ten tijde van Jeanetje van Kempen had de winkel de eerste sigarettenautomaat in Nederland, of was het in Bergen? Nu dan, zo’n negentig jaren later valt het doek voor de laatste echte tabakswinkel in de stad. “Maar het is genoeg, we hebben van elke dag genoten. Het is tijd voor iets nieuws”, aldus John.