Noord-Brabant is rijk aan vele verschillende historische landgoederen. Meer dan 150 landgoederen, elk met een eigen karakter en daardoor telkens anders.

Plekken waar natuur en cultuur elkaar ontmoeten, plekken van rust en schoonheid. En van trots! Eigenaars die met verve over hun landgoed vertellen, die beseffen dat ze vaak in een lange historische lijn staan. Mensen die oog hebben voor het verleden dat ze beheren.

Maar is er ook een toekomst voor dat erfgoed? Welke creatieve en innovatieve ideeën hebben eigenaren om hun landgoederen in stand te houden en door te geven aan een nieuwe generatie?

Deze thematiek vormt de rode draad van een zesdelige televisieserie die door Mrs. Moon Productions is geproduceerd. Prachtige beelden van landgoederen worden gecombineerd met eigenaars en andere betrokkenen die vol passie vertellen over hun bezit. De presentatie is in handen van Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant. “Erfgoed Brabant is een van de partijen die deze serie mede mogelijk maakt. Zo’n programma past natuurlijk perfect bij het Jaar van de Historische Buitenplaats 2012 en het thema van de tweede editie van de Brabantse Erfgoed Biënnale: cultuurhistorisch landschap”, aldus Timmermans. “Dus wandelschoenen aan en naar buiten!

Hoewel, niet alles gaat te voet…”


Nieuwsgierig? De serie start op zaterdag 1 december en zal te zien zijn bij Omroep Brabant. Hieronder ziet u het uitzendschema met daarbij het landgoed dat in die uitzending centraal staat:

Zaterdag 1 december 2012 Landgoed Gorp & Roovert

Zaterdag 8 december 2012 Landgoed Velder

Zaterdag 15 december 2012 Landgoed Croy

Zaterdag 22 december 2012 Landgoed De Rozephoeve

Zaterdag 29 december 2012 Landgoed De Utrecht

Zaterdag 5 januari 2013 Landgoed Mattemburgh

De exacte uitzendtijden op zaterdag zijn om: 18.44 uur, 19.39 uur, 20.44 uur, 21.39 uur,

22.44 uur, 23.39 uur en 24.38 uur. Daarnaast wordt de uitzending op zondagochtend

en zondagmiddag ook nog diverse malen herhaald.

Mattemburg blijft een pareltje

Als je niet zo lang kunt wachten, kun je ook gewoon eens langs de Orangerie van Mattemburg rijden. Het is een prachtige startlocatie om de natuur in de omgeving eens nader te bekijken. Zet de auto maar aan de kant en strek de benen voor een stevige wandeltocht en ontdek alle mooie plekjes.

Nog een kijkje op Mattemburgh?