Ron de Groot wist me te melden dat donderdag 15 november iets bijzonders gebracht werd. Zoon Rob de Groot deed er nog een schepje boven op door te zeggen dat Michèle en ‘kornuiten’ een uniek optreden voor ons in petto hebben.

Als het om een appetijtelijke dame gaat ben ik al vrij snel om. Maar is dit voldoende om te zeggen dat Michèle en haar ‘groepje’ iets heel aparts brengen in Bergen op Zoom? Het antwoord is volmondig ja, want gedurende het gesprek groeit mijn bewondering en vooral mijn nieuwsgierigheid. Als Michèle de deur voor me open doet weet ik dat ze een erg drukke dame is. Michèle, haar zus Lesley en Lotte Zekhuis vormen samen het theatergezelschap ‘Van der Aa’s & Zekhuis’. De drie dames worden begeleid door drie heren op drums, bas en gitaar. Ze zijn nu 5 jaar bezig en inmiddels ook al aan de derde theatertoer waarbij ze door heel Nederland optreden. In Bergen op Zoom waren ze nog niet en dat maken ze nu goed. “Ik kom hier al wat langer maar ben zelf hier 2,5 jaar woonachtig. Het leek ons dus spannend om ook hier eens wat te doen. En via directe lijntjes kwamen we bij ’t Zwijnshoofd uit”. Het gezelschap brengt covers van anderen, maar doet dit wel met een bijzondere eigen draai. Ze volgen daarbij ook een gericht thema. De eerste toer heette ‘Let’s do men’, ofwel allemaal mannennummers. De huidige toer heet ‘Let’s do Dutch’, waarbij ze nummers van eigen bodem brengen. “Waarin zijn jullie anders dan een coverband”, hoor ik mezelf vragen. Michèle heeft deze vraag al eerder gehoord:”We brengen de muziek, maar spelen daarbij ook een rol. Zonder dat het overigens een toneelspel wordt. We kijken naar de nummers zelf, en proberen deze te relateren aan de gevoelens die dit bij ons oproept. Gevoelens die dicht staan bij eigen privé ervaringen. En deze gebruiken we vervolgens weer in de nummers die we brengen. Om als het ware zo dat gevoel weer op te roepen. Ook bij het publiek dat op deze manier het bijzondere ervan ervaart”. Ik verneem dat Leoni Jansen de regie voert over de shows. Een dame die zegt:”Verdiep je in je gevoel, dan moet het er ook uitkomen”. Natuurlijk zijn er ook knalnummers als ‘Radar Love’. De unieke mix maakt dat je naar huis gaat met het gevoel iets bijzonders beleefd te hebben.

Een bijzondere belevenis

Als publiek zie je de ene moment ‘t zoete, de andere keer stoere rauwe meiden. Voor het Zwijnshoofd brengen ze een soort van ‘Best of’. Het betekent dat je eerst diep door de emoties geraakt wordt, om deze even later weer van je af te schudden met een knalnummer. Donderdag 15 november vanaf 20:00 uur in Vestzaktheater ’t Zwijnshoofd.  www.vanderaasenzekhuis.nl

Tijd voor de CD's

Michèle gaf me enkele CD's mee. 'Luister maar eens, ik ben benieuwd wat je er van vindt". Thuis gekomen legde ik ze naast de computer. Even de foto's die ik geschoten had downloaden. Nog wat doen, en voor ik het wist was de avond voorbij. De dag er na staarden de CD's me nog steeds aan. Toch maar even luisteren, dacht ik. Na de eerste twee nummers was ik al verkocht. De drie mannen van de begeleidingsband zijn echt ras artiesten. Het staat als een huis, teer en breekbaar bij de rustige nummers, opzwepend en ruig als de klappers komen. En dan die stemmen. De dames kunnen echt heerlijk zingen, en de samenzang kan niet anders omschreven worden als prachtig. De harmonieën zijn soms totaal anders dan ik van de meeste bekende nummers ken. Maar dan herinner ik me weer de woorden van Michèle:"We proberen er onze draai aan te geven". Ze had het ook over de emoties, de eigen individuele ervaringen van hun eigen ik die ze terug stoppen in de beleving van de nummers. Ik voel het, ik proef het en de rillingen lopen me soms over het lijf. IK word meegetrokken in een carrousel van emoties. Ik ervaar diepe pijn en intense vreugde, maar ook bemerk ik die knipoog die ze hier en daar uitdelen. Dit kun je beslist geen coverband noemen. En ik mis nog wel de visuele beleving. Maar alleen al uitgaande van het geluid snap ik dat ze al in zoveel theaters gestaan hebben. Daar horen ze thuis. Ik stel me eens voor hoe dat wel niet moet klinken in onze eigen Maagd, met die geweldige akoestiek? Want daar wil ik ze nog wel eens zien.  Ik moet beslist aanstaande donderdagavond 15 november naar het Zwijnshoofd, want die CD's smaken naar meer!