Veel mensen zijn de dupe geworden van de bezuinigingswoede van de overheid. Ook in Bergen op Zoom deed zich dat gelden toen er besloten werd niet langer te investeren in buurtgemeenschappen. De sluiting van een hoop buurthuizen heeft een enorme impact.

“Ik wil graag iets terug geven aan de Bergse gemeenschap, en dan nog speciaal aan mijn generatiegenoten”. Aan het woord is Jan Luijks, 65 jaar jong geworden en eigenaar van D’Honneur in de koepelstraat op nummer 103. Met lede ogen zag hij de uitholling van de wijkhuizen, en de problemen die dat met zich mee bracht voor de Bergenaar van boven de 50. “Ik heb speciaal twee biljarts aangeschaft en bij mij in de zaal gezet. Vanaf 7 november stel ik de zaal open op de dinsdagen, woensdagen en donderdagen tussen 13:00 uur en 18:00 uur voor mensen en groepen die een kaartje willen leggen als wippen of bridgen, een balletje willen stoten of misschien iets als dammen”. Het zijn de activiteiten zoals je die in de buurthuizen ziet en waar steeds minder ruimte voor is. Zelf is Jan al jaren fervent bridge liefhebber. Hij heeft veel wedstrijden, toernooien en bridgedrives georganiseerd, en ook aan veel van deze evenementen deelgenomen. “Misschien ga ik wel weer les geven. Ik heb in het verleden ook veel mensen dit kaartspel bijgebracht. Het zit in je bloed en je wilt toch bezig blijven he”. Het tekent de man die in inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd bereikt heeft, maar nog steeds bezig wil blijven.

Nieuwste aanwinst

“Zet eens een keer een biljart weg”, sprak een bekende van Jan. Dat leek deze een goed idee, en prompt zette hij de volgende stap. In de zaal werd ruimte vrijgemaakt voor de bezoeker met een keu, en dus vanaf november drie middagen ingedeeld voor de 50plusser die wat vertier buitenshuis zoekt. Voor info 0164 233036 of www.dhonneur.nl