Stichting OktoBer Wijnmaand biedt gerestaureerde bodemvondst aan. Vanaf deze maand is in Het Markiezenhof een bijzondere bodemvondst te zien: de ‘BoZteVin’, een in leer gevat drinkglaasje waarmee de wijnkeurmeesters proefmonsters namen uit wijnvaten. Het object is enkele jaren geleden bij graafwerkzaamheden gevonden aan de gedempte Haven en heeft eeuwenlang onder het havenslik begraven gelegen. Na een restauratie is het inmiddels gereed voor expositie.  Stichting OktoBer Wijnmaand heeft de BoZteVin op dinsdag 16 oktober aan Het Markiezenhof overhandigd.

Het gebruik van dergelijke proefbekers door wijnkeurmeesters is bekend. Er zijn exemplaren van tin en aardewerk bekend uit havensteden als Dordrecht en Antwerpen. “Maar dat er nu ook één in Bergen op Zoom is gevonden, is voor ons een regelrechte sensatie”, vertelt voorzitter Koert Vermeulen van Stichting OktoBer Wijnmaand. “Vooral omdat het kwetsbare glas zo goed bewaard is gebleven, er zijn zelfs sporen van wijndroesem gevonden.” De leeftijd van het glaswerk is te dateren uit de 16e tot begin 18e eeuw. Stichting OktoBer Wijnmaand heeft het drinkglaasje voorzichtig laten restaureren en biedt het nu aan het museum aan. “We zouden het leuk vinden als het glas een vaste plaats kan krijgen in de 800 jaar-expo van Het Markiezenhof. Tenslotte heeft Bergen op Zoom een eeuwenoude traditie in de productie en import van wijnen.”

‘BoZteVin’

Voor zover bekend is de vondst uniek voor Bergen op Zoom. “Daarom heeft dit glaasje van ons de bijnaam BoZteVin gekregen”, legt Vermeulen uit. De naam is een verwijzing naar het bekende zilveren proefbakje, de tastevin, waarmee men in Frankrijk  de wijnen proeft. “Zilver is altijd een kostbaar materiaal geweest en in Bergen op Zoom moesten we het met eenvoudiger en alledaagse materialen doen.” Het glaasje is gemaakt van geelgroen geblazen glas en voorzien van een lederen handvat waarmee het mogelijk aan een ceintuur of draagriem kon worden bevestigd.

Replica’s tijdens Mystery Wine Tour

Voor de Stichting OktoBer Wijnmaand is de bijzondere vondst een aanleiding om replica’s te laten maken van de BoZteVin. De replica’s worden gebruikt tijdens de proeverij van de Mystery Wine Tour van zaterdag 27 oktober. “De deelnemers mogen hun BoZteVin na afloop meenemen.” Wie een BoZteVin wil bemachtigen kan zich nog voor de Mystery Tour aanmelden via: www.oktoberwijnmaand.nl