Augustus 2008 zag Bergen op Zoom de geboorte van een nieuw muzikaal fenomeen. Het betrof de oprichting van Big BoZ Band, een muzikaal gezelschap dat buiten de doorsnee muzikale paden wandelt. Twee bestuursleden vertellen mij er graag meer van.

Saskia Koopman is de secretaris, en Johannitha Disco is de penningmeester van de band. Zij zijn het die mij te woord staan in hun ‘rippetiessiekot’ Tapperij De Kroon. “Wij repeteren hier elke woensdag tussen 20:00 uur en 22:00 uur. Ik ben een uurtje eerder aangeschoven zodat we ruim de tijd hebben om over de band te praten. Johannitha is één van de medeoprichters:”Eigenlijk zijn we ontstaan vanuit de muziekschool. We hadden de behoefte om meer te doen dan alleen repeteren. En dat werd dus een band. Het moest géén dweilband worden, maar ook géén harmonie of blaaskapel. Wat het dan wel moest zijn hadden we nog geen idee van”. De dames praten even luchtig over ‘een zoektocht’, maar als ze later omschrijven wat ze wel doen sta ik toch even verbaasd. Het is een muzikaal gezelschap dat hartstikke toffe muziek brengt, variërend van oude rock, latin, maar ook herkenbare 70’s en 80’s muziek. Ken je Abba nog, of Kiss, wellicht Katharina and the Waves?  Verbeeld je eens zo’n 27 muzikanten die slag- en blaasinstrumenten hanteren, denk aan bovenstaande muziek, en je hebt de Big BoZ Band. “Het leuke zit hem in het samenspelen, samen partijen uitzoeken die bij elkaar horen. Maar ook de andere instrumenten leren ontdekken, en samen naar elkaar luisteren. Het is een uitdaging om dit zo te vangen dat er een stuk muziek ontstaat waar de mensen graag naar luisteren”, doet Saskia een duit in het zakje. En dat gebeurt massaal. Zo werd de band nog overwinnaar in de Big Band wedstrijd die onlangs in De Kroon gehouden werd. De jury was aangenaam verrast door wat ze voorgeschoteld kregen, maar vond tevens dat de Big BoZ Band de grootste progressie had doorgemaakt. De verdeling tussen mannen en vrouwen ligt ongeveer fifty-fifty, en de leeftijden variëren van 20 jaar voor het jongste lid tot 57 voor het oudste. Voor het komend jaar staan er heel wat activiteiten op stapel want een jubileumjaar moet goed gevierd worden. Misschien laten ze zich tijdens één van de jubileumconcerten wel ondersteunen door een vocalist. Want als de band zich ergens in onderscheidt is het wel in het vermogen om steeds weer met verrassingen te komen. Ben benieuwd naar de jubileum activiteiten. Daar horen we meer van.

Oproep: “We hebben dringend behoefte aan trompettisten’.

Wie een kijkje neemt op de site www.bigbozband.nl kan zich een goed beeld verschaffen over de band. Ze zijn namelijk op zoek naar uitbreiding. Met name trompettisten wordt gevraagd zich aan te melden. Je komt dan terecht in een warm nest van gezellige mensen die hun passie voor muziek delen. En je bereikt samen wonderlijke resultaten. Meldt je dus aan! Kijk met ons mee in de foto archieven van de band