Bergen op Zoom - Ik wist niet goed wat ik er van moest maken toen Mieke Grever me belde met de mededeling dat ze bezig was een jubileum gedicht te maken dat bestaat uit woorden die van de straat komen.

Mieke is woordkunstenares en lid van Arsis. Datzelfde Arsis viert dit jaar haar 10-jarig bestaan. In dat kader zijn er diverse aangesloten kunstenaars, schilders en beeldhouwers, met iets speciaals bezig. Mieke is de enige vertegenwoordiger van de afdeling Woordkunst. Zij vatte het idee op om Arsis meer bekendheid te geven, en daarbij een kadootje te schenken aan de stad. Maar het moest meer zijn dan zo maar een gedicht. Het moest gemaakt worden uit woorden  (en dus emoties) van heel veel Bergenaren. Dus toog ze de straat op en vroeg aan allerlei voorbijgangers een woordje kado te doen. Het geheel van verzamelde woorden gebruikt ze in haar gedicht. Op veel evenementen was ze te bespeuren, en tot nu toe loopt ze al haast tegen de 1000 mensen aan die hun input hebben ggeven. “Wilt U mij een woord kado doen?”, is de vraag van de kunstenares. “Sommige mensen denken dat ze nu iets bijzonders moeten verzinnen, of met een moeilijk woord  op de proppen dienen te komen”. Zo schiet ze mensen van diverse pluimage aan. Ze heeft woorden als ‘vissen’, ‘wervelstorm’en nog veel meer vergaard. Maar een van de meest bijzondere woorden is toch wel: ‘gemerceriseerd’, aldus Mieke. Wat iets te maken heeft met het glanzend maken van textiel; middels alkalische middelen. Het eindwerk moet een gedicht voor iedereen worden, een gedicht met een knipoog. Het wordt op 27 oktober gepresenteerd in Gebouw T. Mieke wordt ondersteund door Moes Wagenaar, een stadsdichteres uit Enschede. Zij zal Mieke helpen bij het ad hoc verwerken van de woorden in een kunstig gedicht omdat zij meer ervaring heeft dan Mieke met gedchten ter plekke met evenementen. Als Mieke praat dan stralen haar ogen en de woorden komen als een waterval uit haar mond. Het enthousiasme slaat op je over en je wordt wel erg benieuwd naar het eindresultaat. Maar dit stromend proza gedicht, zoals Mieke het noemt, laat nog even op zich wachten. De woordkunstenares wil nog even de tijd om te schaven en te schrappen, en wil zoveel mogelijk woorden gebruiken om te komen tot haar bijdrage aan het jubileum. “Ik zou een boekje kunnen schrijven als het gaat om de ervaringen die ik heb opgedaan in mijn zoektocht naar die duizend woorden”; aldus Mieke.

800 jaar Bergen op Zoom – 10 jaar Arsis

Deze twee heuglijke feiten worden op 27 oktober  2012 gevierd in Gebouw T. Vanaf 20:00 uur kun je hier terecht voor een prachtige avond. Deze komt tot stand in samenwerking met Het Poppodium en CKB De Maagd. Daarnaast zullen ook vele anderen hun medewerking verlenen. Arsis nodigt graag iedereen uit om samen dit jubileum te beleven.