Kapellenfestival in Bergen op Zoom. Overal kom je ze tegen. Als er een leutig evenement plaats vindt kun je er gerust op zijn dat je de klanken van dit looporkest ergens wel hoort. En traditioneelgewijs doen ze er begin september nog een schepje boven op met een heus Kapellenfestival.

“Dit jaar doen er acht bands mee die verdeeld over drie podia in de stad te vinden zijn”, Frans Koolen is mijn vaste contactpersoon als het gaat over dit soort PR informatie. Ondertussen ken ik welhaast elk lid van de band, maar iedereen verwijst me altijd weer naar Frans als er iets nieuws te wachten staat. En dat gebeurt weer op zaterdag 15 september dus als het festival om kwart over 1 in de middag geopend wordt op de Grote Markt te Bergen op Zoom. “De podiums zijn te vinden op de Grote Markt zelf, bij Thalia en op het Beursplein. Het festival duurt tot 17:00 uur waarna de apotheose en de prijsuitreiking gepland staan om 17:30, wederom op de Grote Markt”. Frans geeft aan dat er in de afgelopen zeven edities van hun festival een aantal bands steeds weer terug keerden. “Dit betekent voor ons een geslaagd evenement. Tevens vinden de bands het zeer prettig om in de buitenlucht in de binnenstad op een aantal podiums te kunnen spelen in plaats van één keer 20 minuten in een bomvol café”. De uitdaging voor de Leutige Krabben zit hem er in dat ze een kwalitatief uitmuntend festival neer willen zetten waar Bergen graag naar uit kijkt. “Het is geweldig om als organisatie al vroeg in het jaar te horen: ‘wanneer is het weer?’ En als bands, publiek en de horeca het naar hun zin hebben, dan zijn onze handen al snel gevuld”, verklapt Frans. Een dag als deze begint al vroeg voor het looporkest. Al vanaf 09:00 uur gaan ze aan de slag met het opbouwen van de podia en de geluidsinstallaties. Vanaf 12:00 melden de bandjes zich al bij de Ponderosa. Daar kunnen ze op hun gemak nog iets nuttigen voordat ze met z’n allen onder leiding van De Leutige Krabben naar de Grote Markt gaan om daar om 13:15 uur de aftrap te geven. Daarnaast is de club een hele dag bezig met foto’s maken, bands en horeca voorzien van alles wat ze nodig hebben en natuurlijk de jury en de vrijwilligers te pamperen. Het zijn juist al deze inspanningen die van elk Kapellenfestival één groot Leutfestival maakt, elk jaar weer!

Als ik Frans vraag hoe mensen de band kunnen bedanken voor weer zo’n mooi festival is het antwoord typisch voor deze club mensen:”Wij zijn al héél blij met de sponsoring die we krijgen van de winkeliers en de horeca, anders was dit festival niet mogelijk”. Voor de rest genieten ze van het applaus van het publiek, dat verdiend is door elke deelnemende band.

Loop even met ons aan de hand van de volgende foto's terug door de jaren