Daansbergen 48 in Halsteren is zo’n adres waar we als bezoeker, na aanmelding, gewoon een kijkje kunnen nemen. En mensen die denken dat slechts de voorkant de tuin betreft, die vinden achter een oase van kunst en natuur; het verborgen plekje schoon van Paula en Mannes.

Mijn vader was altijd al in de tuin bezig. En als vervaard ‘Engelandvaarder’ ben ik wel een beetje verwend om mooie tuinen te zien. Natuurlijk laat ik dus deze kans niet voorbij gaan en meldt me aan bij de twee. Paula en Mannes verwelkomen me op één van de zit terrasjes die de tuin rijk is. Het oog wordt telkens weer naar een ander hoekje getrokken. Dat komt natuurlijk ook vanwege de continue tentoonstelling van beelden in de tuin. Paula is kunstenares en exposeert haar ‘kinderen’ in haar eigen tuin. “We vinden het prachtig dat mensen door de poort komen en maar één woord zeggen: Wow”. Al sinds de jaren ’70 wordt er aan de tuin gewerkt. De tuin heeft een duidelijke functie. Het is het decor, of misschien wel beter gezegd het canvas, waarop de beelden er op hun best uit zien. Mannes maakt de sokkels waar op de beelden komen te staan, en is dan ook al vaak bezig met de vraag: “waar moeten ze staan”. Elk jaar wordt er ook weer van plaats gewisseld. Maar het is telkens weer alsof de beelden zelf aangeven: “dit is mijn plaats, hier pas ik in de tuin”. De achterwand van de tuin wordt gevormd door de afscheiding met het sportpark. Een ideale plaats om vandaar uit de tuin zelf vorm te geven. Zorgvuldig geplaatste spiegels zorgen dikwijls voor nog meer dimensie. Het geeft de tuin juist die speelsheid die je als bezoeker telkens weer op het verkeerde been zet omdat je weer een ander gezichtspunt ontdekt. Het is een verrassend groene tuin, een lapje grond dat een en al leven uitademt. Vanuit dat perspectief wordt dan ook met vaste planten gewerkt die hun kleuren behouden. Behalve in september, wanneer er volop onderhoud aan de tuin en de beelden wordt gepleegd en men dus te druk bezig is, is de tuin een heel jaar te bezichtigen. Vanaf november tot april geldt zulks wel op afspraak. Wil je dit bijzondere stukje Halsteren eens bezoeken rij er eens langs, of bel even naar 0164 683820 voor een afspraak. Als je het lieflijke huisje met de lavendel ziet, moet je gewoonweg eens aankloppen. 

Lekker relaxt door een prachtige tuin struinen. Je gemak nemen bij elk hoekje en de emotie van natuur en kunst langzaam tot je door laten dringen. Dat is het speciale als je een mooie tuin kunt bezoeken. En dat is ook precies wat er op Daansbergen 48 gebeurt, elke keer weer.